Prezident Bush jmenoval vůbec prvního amerického vyslance do OIC

Washington - Americký prezident George Bush ve středu jmenoval vůbec prvního zvláštního vyslance USA při Organizaci islámské konference (OIC), která sdružuje 57 převážně islámských zemí. Texaský podnikatel Sada Cumber, který se narodil v Pákistánu, má podle Bushovy administrativy zlepšit image USA v očích muslimů. Cumber se narodil v Karáčí v roce 1951. Do USA emigroval v roce 1978 a od roku 1986 je americkým občanem.

„Cílem jeho mise bude vysvětlit islámskému světu, že Amerika je přítelem,“ řekl dnes Bush po setkání s Cumberem v Bílém domě. „Je to důležitá práce. Existuje spousta nesprávných pohledů na Ameriku a Sada bude součástí naší snahy o vysvětlení pravdy,“ dodal Bush.

Americký prezident přislíbil už před osmi měsíci, že se pokusí bojovat proti antiamerikanismu tím, že vytvoří post speciálního vyslance při OIC. Mluvčí Bílého domu Dana Perinová na otázku novinářů, proč to trvalo tak dlouho, odpověděla, že prezident chtěl najít toho správného člověka. Tím se ukázal být Sada Cumber. „Prezident tímto krokem signalizuje, že usilujeme o širší dialog s touto organizací, stejně jako s muslimy po celém světě,“ dodala Perinová.

Vydáno pod