Betancourtová je podle kolumbijských rukojmích velmi nemocná

Bogotá - Někdejší kolumbijská prezidentská kandidátka Ingrid Betancourtová, kterou od roku 2002 zadržují levicoví povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), je prý velmi nemocná. Bývalí kolumbijští poslanci Gloria Polancová de Lozadaová a Luis Eladio Pérez, kteří byli ve středu spolu s dalšími dvěma kolegy po šesti letech propuštěni z rukou FARC, uvedli, že Betancourtová žije v džungli v nelidských podmínkách.

„Povstalci se k ní chovají velmi špatně. Je to potřeba říct celému světu. Povstalci Ingrid Betancourtovou pronásledují a žije v nelidských podmínkách,“ řekl kolumbijskému rádiu Caracol Pérez.

Betancourtová, která má kolumbijské i francouzské občanství, byla unesena v únoru 2002. Tato bývalá přední kolumbijská politička patří k nejvýznamnějším osobám, které protivládní povstalci drží v zajetí. Ženy se ve čtvrtek zastal francouzský premiér Sarkozy, který FARC požádal o její propuštění. Zároveň prohlásil, že pokud by Betancourtová byla osvobozena, osobně by ji přiletěl do Kolumbie vyzvednout.

Ve středu předali rebelové v kolumbijské džungli čtyři propuštěné rukojmí do rukou venezuelské delegace podle dřívější dohody s Mezinárodním výborem Červeného kříže, kterou údajně zprostředkoval venezuelský prezident Hugo Chávez. O pár hodin později se Kolumbijci šťastně shledali se svými příbuznými na letišti ve venezuelském Caracasu.

Povstalci z ultralevicové FARC, kteří své aktivity financují z obchodu s drogami a vymáháním výkupného za zajatce, však hned po propuštění rukojmích oznámili, že napříště tato praxe končí, pokud kolumbijské úřady nebudou souhlasit s demilitarizací dvou lokalit na jihozápadě země.