Jihoafrickou republikou otřásá rasistický skandál

Pretoria - Jihoafrická republika se potýká s jedním z největších rasistických skandálů posledních let. Skupina bělošských vysokoškoláků tu údajně donutila několik černošských zaměstnanců univerzity, aby jedli polévku, do které studenti předtím močili. Nejen toto ponižování si sami natočili na video.

Kvůli nahrávce může skupina vysokoškoláků jít i do vězení. Prý ji pořídili na protest proti integraci černošských a bělošských studentů. Kromě toho, že nutili své oběti jíst jídlo smíchané s lidskou močí, vysokoškoláci přinutili pětici černochů pít proti jejich vůli alkohol v jednom z místních barů. V areálu univerzity zase museli na povel studentů závodit. 
 
„Měli by jít za mříže, protože zřejmě nevědí, jaké to je zaplatit za své činy. Nevědí, že v této zemi černošští obyvatelé trpěli a očividně nevědí vůbec nic o utrpení,“ říká černošská studentka Pamela Sigidiová.
 
V době apartheidu bělošská vláda uplatňovala vůči černošskému obyvatelstvu segregační politiku. Projevy rasismu teď na univerzitě vyvolaly masové protesty. Studenti také plánují celonárodní protirasistické demonstrace. „Zdá se, že to mají od svých rodičů. Tohle je ale nová Jihoafrická republika a my nechceme, aby se tady děly takové věci,“ tvrdí jeden z demonstrantů Vuli Khumalo. 
 
Incident odsoudilo i vedení univerzity a případ teď bude řešit soud. Studenti ale tvrdí, že zveřejněná nahrávka je jen zlomkem v rozšířených rasistických postojích bělošských studentů na řadě jihoafrických vysokých škol.