Do Thajska se dnes z exilu vrátil expremiér Tchaksin Šinavatra

Bangkok - Do Thajska se dnes po 17 měsících v exilu vrátil bývalý premiér Tchaksin Šinavatra, který byl zbaven moci armádou v roce 2006. Šinavatra podle svých slov plánuje zůstat mimo politiku. Analytici jej však podezřívají, že se politického procesu bude chtít, byť nepřímo, účastnit.

Po přistání v Bangkoku Šinavatru, který v zemi čelí obvinění z korupce a zneužívání moci, zadržela policie a převezla ho k nejvyššímu soudu. Podle posledních zpráv agentury Reuters soudce následovně osmapadesátiletého multimilionáře propustil na kauci a umožnil mu na povolenku cestovat do zahraničí.

Šinavatru, který je velmi populární zejména na thajském venkově, dnes na letišti uvítaly davy jeho příznivců. Ti začali poté, co letadlo s bývalým premiérem dosedlo na přistávací dráhu, skandovat „Tchaksin, Tchaksin“.

Šinavatrově cestě zpět do Thajska otevřely cestu prosincové volby, v níž zvítězila Strana lidové moci (PPP), ke které se připojili jeho stoupenci. Parlament navíc koncem ledna zvolil novým premiérem Samaka Suntcharavedže, jenž je Šinavatrovým blízkým spojencem.

Šinavatra dal již dříve najevo, že se chce po návratu do vlasti věnovat své rodině a přátelům, které neviděl rok a půl. Političtí komentátoři ale mají za to, že bude chtít ovlivňovat rozhodování kabinetu.

Vydáno pod