EU se podle Langera zatím nedohodla na společném postoji k otázce víz do USA

Brusel - Evropské unii se zatím nepodařilo najít společný postoj pro vyjednávání s USA o otázce víz. Český ministra vnitra Ivan Langer ale dnes v Bruselu vyjádřil přesvědčení, že podpis česko-amerického memoranda o vízové problematice evropští partneři podpoří.

Česko, které v úterý s USA k nevoli některých partnerů v unii podepsalo bilaterální memorandum o vízové problematice, je připraveno o jednotné pozici jednat. Má však podle Langera určité podmínky. Zejména jde o to, aby společný postoj umožnil zemím, které si to budou přát, i možnost o celé věci jednat bilaterálně.
 
„Jsem si naprosto jistý, že to, co jsme udělali a co hodláme udělat, není jen bojem za nás samotné, ale i bojem za partnery a přátele v EU,“ prohlásil Langer po obědě ministrů vnitra a spravedlnosti k podpisu česko-amerického memoranda. Partnerům v EU vzkázal, že ČR řadu let usilovala o narovnání skutečnosti, že zatímco někteří občané EU víza do USA potřebují, jiní nikoli. Nakonec se však prý rozhodla jít vlastní cestou. Dodal, že věří, že to ostatní země pochopí a postoj ČR podpoří.
  
„O tom, zda EK bude zvažovat nějaké kroky, jsme vůbec nemluvili,“ prohlásil Langer. „Já jsem bytostně přesvědčen o tom, že neexistuje žádný důvod, proč žalovat ČR. Poté, co jsem mluvil s eurokomisařem pro oblast vnitra Frankem Frattinim, jsem nabyl přesvědčení, že ho nějaká žaloba vůbec nenapadla,“ dodal český ministr, který při obědě seděl přímo naproti eurokomisaři.

Podle Frattiniho s USA zřejmě vyjednávají Estonsko a Litva. Český postup ve středu podpořily také Lotyšsko, Slovensko, Maďarsko. Jak uvedl Langer, o problematiku se zajímala rovněž Malta a Řecko. Česku se dostalo podpory také od německého ministra vnitra Wolfganga Schäubleho.

Američané víza nepotřebují pro cesty do žádné ze zemí EU. Z evropských nováčků pro cesty do USA nepotřebují víza jen Slovinci, ze starých členských států je naopak musejí mít pouze Řekové.