Zástupci Srbska a správy OSN v Kosovu se sešli v Sofii

Sofia - Poprvé od 17. února, kdy se Kosovo po jednostranném vyhlášení nezávislosti odtrhlo od Srbska, se setkali srbští představitelé se zástupci správy OSN v Kosovu v bulharské metropoli Sofii. Společně se zúčastnili dnešního jednání zemí Procesu spolupráce v jihovýchodní Evropě (SEECP). V Sofii ovšem chyběli zástupci kosovské vlády, která neudržuje se Srbskem přímé vztahy.

Bělehrad dal už dříve najevo, že účasti Kosova na schůzce zemí jihovýchodní Evropy nebude bránit. Podmínil to ale tím, že Prištinu bude zastupovat mise OSN (UNMIK), jež Kosovo spravuje od roku 1999. Srbsko Kosovo jako samostatný stát neuznává a vyhlášení jeho nezávislosti označuje za protiprávní.

Bulharsko, které setkání pořádá, přesto čelilo velké diplomatické výzvě. Jde totiž o první příležitost, kdy se od vyhlášení nezávislosti před necelými dvěma týdny zástupci Kosova a Srbska setkávají na jednom místě. Kromě představitelů mise OSN Kosovo zastupuje alespoň také Besim Beqaj, předseda kosovské obchodní komory.

Členskými zeměmi SEECP jsou Albánie, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Řecko, Makedonie, Moldavsko, Rumunsko, Srbsko, Turecko, Černá Hora a hostitelské Bulharsko. Nezávislost Kosova uznaly Albánie a Turecko, naopak k odpůrcům patří vedle Srbska také Rumunsko, Moldavsko a Řecko.

„SEECP představuje hlas regionu, a ten hlas není, je mi líto, že to musím říci, tak jednotný, jak by měl být,“ komentoval rozdělení států v záležitosti Kosova srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić, který se setkání v Sofii účastní.