Keňští političtí rivalové podepsali zásadní dohodu o rozdělení moci v zemi

Nairobi - Keňský prezident Mwai Kibaki a opoziční vůdce Raila Odinga podepsali dohodu o vytvoření koaliční vlády. Ta by měla znamenat konec krize, které od sporných prosincových prezidentských voleb padlo za oběť 1 500 lidí. Podle nové dohody by měla vláda odrážet zastoupení stran v parlamentu a nově by měla vzniknout funkce premiéra.

Průlom v rozhovorech vyjednal bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan. Odinga a Kibaki se ocitli pod silným tlakem ze zahraničí i z řad keňské veřejnosti, aby se dohodli na vyřešení sporů. Odinga už ve středu odvolal masové pouliční protesty, které jeho strana na dnešek svolala. Předchozí demonstrace se zvrhly do krvavých násilností, které poškodily v Keni relativně stabilní demokracii, obchod a prosperující turistický ruch.

Kibaki s Odingou dohodu podepsali v přímém přenosu keňské televize za velkého zájmu veřejnosti. Dohoda obsahuje vytvoření premiérské funkce, křesla ve vládě budou rozdělena podle toho, kolik mandátů strany získaly v parlamentu. Vládu v Keni podle ústavy dosud jmenoval prezident, který ve svých rukou soustřeďoval většinu moci. Složitá vyjednávání pod Annanovou záštitou trvala téměř měsíc.

Krize v Keni vypukla koncem prosince, kdy byl ve zpochybňovaných volbách znovuzvolen prezidentem Kibaki, ale opozice v čele s Odingou výsledek hlasování neuznala. Protesty opozice vyvolaly vlnu etnického násilí, která se relativně zklidnila teprve v posledních 14 dnech.