Automobilová doprava ve městech je neúnosná, jeden den bez aut nestačí

Praha, Peking - Osobních aut jezdí víc a víc, mnohde neúnosně, a velkoměsta všech kontinentů vážně přemýšlejí, co s tím. Jedna z cest je přesvědčit lidi o výhodách hromadné dopravy, cyklistiky nebo obyčejné chůze. Celosvětový den bez aut připadl právě na dnešek, ale potvrdil jen to, co minulá léta: řidiči se pohodlí vlastního vozu vzdávají hodně neradi.

Peking je jedno z nejznečistěnějších měst planety. Kvůli výfukovým splodinám a prachu se tady v některých dnech nedá dýchat. Příští rok velkoměsto pořádá olympiádu a snaží se ovzduší zlepšit. Když ale vláda přímo jízdu autem nezakáže, lidé sednou za volant. „Rád bych jezdil na kole. Ale to bych se udusil. Hromadná doprava je strašná, takže zbývá jen auto,“ stěžuje si obyvatel Pekingu. Podobné zkušenosti jako Čína má každé velké město, i když v jeho ulicích každý den nejezdí 3 miliony aut jako v Pekingu.

Kvůli dopravním omezením se v evropských městech tvořily kolony aut i v sobotu. Evropská unie dny bez aut organizuje už osmý rok, recept na omezení dopravy ale zatím nikdo nezná. K celosvětové akci se připojila více než stovka českých měst. Do některých ulic nesměly auta, jen cyklisti a chodci. Ani v Praze ale jeden den uzavírek nic neřeší. Metropoli chybí stezky, po kterých by cyklisté mohli rychle a bezpečně jezdit ve všední dny do práce.