Rusko volí Putinova nástupce, favoritem je Medveděv

Moskva - O nástupci populárního Vladimira Putina dnes v prezidentských volbách rozhodují ruští voliči. I když se o jejich přízeň ucházejí čtyři kandidáti, většina Rusů pravděpodobně bude hlasovat pro prvního vicepremiéra Dmitrije Medveděva, kandidáta podporovaného právě Putinem. Pokud se pro zachování současného politického kursu vysloví - v souladu s posledními předvolebními průzkumy - nadpoloviční většina ze 109 milionů oprávněných voličů, Medveděv zvítězí už v prvním  kole. První volební odhady lze čekat dnes kolem sedmé hodiny večer našeho času, kdy se v Kaliningradu uzavřou poslední volební místnosti.

Dvaačtyřicetiletý první místopředseda ruské vlády Dmitrij Medveděv platí za umírněného liberála, schopného manažera a jednoho z nejmocnějších mužů v Rusku. Dlouholetý spojenec a přítel úřadujícího prezidenta se nechal také slyšet, že v případě svého vítězství jmenuje Putina premiérem. Na prezidenta kromě Medveděva kandidují také nacionalista Vladimir Žirinovskij, vůdce komunistů Gennadij Zjuganov a předseda mimoparlamentní Demokratické strany Andrej Bogdanov. Kandidovat naopak nebylo umožněno vůdcům liberální opozice - bývalému Putinovu premiérovi Michailu Kasjanovovi a někdejšímu šachovému šampionovi Garrimu Kasparovovi.

Úřadující prezident Putin, jemuž vyprší mandát v květnu, nastoupil do čela Ruska v prosinci 1999, kdy si ho také jako svého nástupce vybral Boris Jelcin. Putin postupně ovládl domácí politiku a pro Rusy se stal ideálním vůdcem, protože podle nich dokáže tvrdě hájit zájmy své země v zahraničí a z Ruska učinil po letech chaosu a úpadku opět stabilizovanou velmoc, upevnil jeho státnost a vojenskou i ekonomickou moc.

Státní či státem ovládaná média před volbami ve zpravodajství také Putinovu politiku vychvalovala a jasně preferovala jeho chráněnce Medveděva, o jejich politické konkurenci se zmiňovala minimálně. Volby jako nedemokratické kritizuje ruská opozice i Západ. Západní pozorovatelé proto hlasování odmítli sledovat, přijeli pouze zástupci Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

Na pořádek při volbách dohlíží okolo 450.000 příslušníků bezpečnostních sborů, kteří budou hlídat 96.000 volebních míst. Na volby bylo letos ze státního rozpočtu vyčleněno 5,2 miliardy rublů (asi 3,6 miliardy korun), tedy přibližně o miliardu více než v roce 2004.