Princ Harry tajně bojoval několik týdnů v Afghánistánu

Londýn/Afghánistán - Britský princ Harry ukončil svou vojenskou službu v jedné z bojových jednotek na jihu Afghánistánu. Tajně tu sloužil deset týdnů. Armáda ho do bojů s Talibanem vyslala loni v prosinci. Ministerstvo obrany dosud informace o nasazení Harryho tajilo, obávalo se, že by se na prince soustředily útoky al-Káidy. Poté, co byla informace zveřejněna, britské velení ho z bezpečnostních důvodů okamžitě stáhlo z bojové linie. Nyní v Afghánistánu čeká na další rozkazy.

Nasazení Harryho umožnila dohoda mezi ministerstvem obrany a britskými médii i tiskovými agenturami. Zavázaly se, že právě kvůli nebezpečí útoku radikálů nebudou o afghánské misi informovat. Informace sice nyní na veřejnost pronikly, podle deníku The Daily Telegraph bude mít ale i desetitýdenní afghánská mise prospěšný dopad.

Monarchie posílí svůj vztah s veřejností, protože ukázala, že dokáže do válečného nebezpečí vyslat i člena královské rodiny. Podle deníku je ale účast v ostrém boji přínosem i pro samotného Harryho. Původně měl být nasazen do válečné operace v Iráku. Když mu velení účast zakázalo, neboť iráčtí povstalci hrozili jeho únosem, nesl to princ údajně velmi těžce. „Jako voják jsem chtěl být nasazen od chvíle, kdy jsem vstoupil do armády. Chtěl jsem zažít to, co ostatní,“ prohlásil princ.

Se svou vojenskou službou byl prý Harry velmi spokojen: "Nesprchoval jsem se čtyři dny, šaty jsem si nepral týdny. Bylo to hezké, pro jednou se zase cítil jako obyčejný člověk.

V Afghánistánu velel třiadvacetiletý poručík Harry jedenácti mužům v lehkých tancích Scimitar. Se svou jednotkou působil v nebezpečné jižní provincii Hílmand, kde probíhají již delší dobu nejtvrdší boje s islámskými extremisty a zbytky Talibanu. „Jeho činnost během operací v Afghánistánu byla příkladná,“ prohlásil generál Richard Dannatt. „Byl plně zapojen do bojových operací a vystavoval se stejným rizikům jako kdokoli z vojáků jeho skupiny,“ dodal.

V zemi je vedle jiných mezinárodních jednotek pod velením NATO nasazeno 7 800 britských vojáků.

Vydáno pod