Vedle odpadků se Neapol „chlubí“ plánkem s místy mafiánských vražd

Neapol - V ulicích Neapole se brzo objeví plánek města, kde budou vyznačena místa vražd spáchaných místní mafií camorrou. Připravili ho studenti uměleckých škol. Jedná se o přibližně čtyřicet míst, kde policie našla oběti mafie v letech 2005 až 2007. "Je to způsob, jímž chceme odsoudit to, že město ovládá mafie," řekl jeden  z autorů mapky Orazie Manzo.

Skládací mapky budou rozdávány obyvatelům města i turistům zdarma. Ti se pak vedle krásných památek a všudypřítomných odpadků budou moci „kochat“ i mafiánskou minulostí města.

Autoři mapek by je chtěli dát k dispozici i turistickým kancelářím, ale nejsou si jisti, že je tam přijmou. „Je pravda, že krize s odpadky už hodně poškodila obraz města v zahraničí,“ připustil Manzo.

Camorru, která působí v regionu Neapole, jedné z nejchudších oblastí Itálie, tvoří několik klanů a v Kampánii má na pět tisíc členů. Je jí přikládána i část viny za chronický nadbytek odpadků ve městě. Obchod s odpadem je totiž zdrojem vysokých příjmů právě této mafiánské organizace.