Topolánek v Kanadě: Jsme pro zvýšení jednotek v Afghánistánu

Ottawa - Kanada a Česká republika se shodují, že je nutné zvětšit mezinárodní vojenskou misi v Afghánistánu. Řekl to dnes v kanadské metropoli premiér Mirek Topolánek. V Ottawě jednal ve čtvrtek se svým kanadským kolegou Stephenem Harperem.

Kanada chce svůj vojenský výsadek v této neklidné asijské zemi ukončit, pokud další země Severoatlantické aliance nepošlou na nebezpečný jih země více vojáků. Kanada má v afghánském Kandaháru 2 500 vojáků. O život tam přišlo už 78 Kanaďanů.

Premiér Topolánek kanadský postoj podpořil. Podle něj je Afghánistán testem úspěšnosti i pro budoucí mezinárodní mise, proto z něj spojenci nesmějí odejít.

Harpera Topolánek informoval, že Česko se chystá do Afghánistánu poslat stodvacetičlennou speciální jednotku. Na konci roku by tak česká armáda měla v Afghánistánu mít přes 500 vojáků. To by podle premiéra mělo být dostatečné a srovnatelné s Kanadou, která je větší zemí než Česko. Praha také zahajuje práci rekonstrukčního týmu v Lógaru.

Topolánek a Harper hovořili i o rozšíření NATO. Souhlasí s tím, aby byly na summitu aliance přijaty jako nové členské země Chorvatsko, Albánie a Makedonie. Nejlépe je podle Topolánka připraveno Chorvatsko.

Premiéři jednali také o plánu postavit v Česku radarovou stanici jako součást amerického protiraketového štítu. Harper podle Topolánka poznamenal, že Kanada bude podporovat dialog s Moskvou, která záměr postavit ve střední Evropě protiraketový štít nese velmi nelibě.

Topolánek dnes z Ottawy přeletí do Toronta, kde se setká s českými krajany, včetně spisovatele Josefa Škvoreckého, kterého ocení kanadský premiér čestným uznáním. Předseda české vlády také zavítá do Baťova muzea a otevře výstavu Zmizelí sousedé v místním židovském centru.