Berlínska galerie musela zavřít výstavu kvůli muslimům

Berlín - Berlínská galerie Nord se stala terčem islamistických hrozeb. Kvůli výstavě koláží karikujících extremismus tak musela načas zavřít. Plakáty dánské skupiny Surrend si Berlíňané prohlíželi sotva týden.

Nápis „Pitomý šutr“ na plakátu by byl nevinný, kdyby nešlo o Kaabu v Mekce, svaté místo muslimů. Fotomontáž v berlínské galerii pobouřila místní islamisty a následovaly výhrůžky. „Přišlo sem šest mladíků. Pohrozili, že, když plakáty nezmizí, bude zle. Představili nám celý násilný scénář,“ vypráví kurátor výstavy Ralf Hartmann. Kurátoři výstavy se přitom dušuji, že jde o satiru a provokaci, nikoliv o útok na islám. Umělecká skupina Surrend se totiž strefuje do všech stejně: Izraelců, neonacistů, koncernů i politiků. A hlavně do extremistických teorií o židovském spiknutí. Na ostré reakce jsou autoři zvyklí, jejich protiputinovský plakát nedávno zakázali v Rakousku. Hrozby ale odsuzují. 

Podle Jana Egesborga, člena umělecké skupiny Surrend, je to útok na svobodu projevu. Organizátoři výstavu raději uzavřeli. Prozatím. Doufají, že jí město brzy poskytne policejní dohled. Spor o karikatury islámu čeří emoce už déle než dva roky. Kvůli opětovnému otištění této kresby v dánském tisku znovu demonstrovaly statisíce muslimů v Súdánu a Pákistánu, v Dánsku útočili žháři. V Německo zas přilil olej do ohně ministr vnitra Schaeuble svým vyjádřením pro týdenník Zeit, že by měly karikatury otisknout všechny evropské noviny. Arabská televize Al Jazíra už Schaeubleho výrok napadla, s tím že vyzívá k tisku karikatur. Na reakci třímilionové muslimské menšiny Německo teprve čeká.