RB OSN bude hlasovat o rezoluci vůči Íránu zřejmě v pondělí

New York - Rada bezpečnosti OSN bude zřejmě hlasovat o rezoluci, která by měla na Írán uvalit třetí kolo sankcí kvůli jeho jadernému programu, v pondělí. Dnes má být text rezoluce dokončen ve finální podobě. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na západního diplomata, který trval na zachování anonymity.

Západní diplomaté původně uváděli, že se hlasování bude konat pravděpodobně v sobotu. Ministři zahraničí stálých členů RB OSN a Německa se shodli na obsahu rezoluce 22. ledna a od té doby velmoci jednaly o jejím detailním znění. Podle dostupných informací by měla nová rezoluce mírně zpřísnit už existující sankce, rozšířit okruh osob se zákazem cestování a se zablokovaným majetkem. Jak ale potvrdil jeden z evropských vyjednávačů, nebude zavádět nová ekonomická opatření.

Hlasování o rezoluci bylo na žádost některých zemí z patnáctičlenné RB OSN odloženo na dobu po předložení zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Ve zprávě předložené před týdnem se uvádí, že Írán projevil větší otevřenost v informování o svém jaderném programu. Nevyvrátil nicméně podezření, že se tajně snaží vyvíjet jaderné zbraně. 

RB OSN schválila již dvě rezoluce obsahující sankce vůči Íránu. Jejich
cílem bylo přimět Teherán k lepší spolupráci s inspektory MAAE a zastavit obohacování uranu. Teherán vytrvale argumentuje tím, že jeho jaderný program je určen výhradně na energetické, a tudíž mírové účely, na což má podle mezinárodních dohod právo. Především západní země v čele s USA však obviňují Teherán z úmyslu vyrobit tajně atomovou zbraň.

Také po zveřejnění poslední zprávy MAAE a na pozadí pokračující přípravy třetí rezoluce se sankcemi vůči Íránu prezident Mahmúd Ahmadínežád prohlásil, že Rada bezpečnosti OSN může přijímat „rezoluce ještě 100 let“, ale to nic nezmění na rozhodnutí Íránu pokračovat v jeho jaderném programu.