Soud vydal zatykač na islamistického velitele kvůli atentátu na Bhuttovou

Islámábád - Pákistánská policie dnes oficiálně obvinila západopákistánského islamistického velitele Baitulláha Mahsúda z plánování atentátu na vůdkyni opozice Bénazír Bhuttovou. Soud již na Mahsúda, který má vazby na teroristickou organizací Al-Káida, vydal zatykač.

Mahsúda pákistánská vláda již dříve označila za viníka atentátu, při němž na konci minulého roku zemřela bývalá premiérka Bhuttová. Kolem atentátu ale panují nejasnosti a z průzkumů veřejného mínění je zjevné, že téměř polovina Pákistánců vidí za vraždou politické spojence prezidenta Parvíze Mušarafa.

„Policie podala předběžná obvinění v případu Bhuttové k soudu zabývajícímu se terorismem a soudce vydal zatykač bez možnosti propuštění na kauci na Baitulláha Mahsúda a čtyři další obviněné,“ nastínil vyšetřovatel atentátu.

Favoritka parlamentních voleb Bhuttová podlehla zraněním způsobeným sebevražedným útočníkem na předvolebním shromáždění ve městě Rávalpindí loni 27. prosince.

Kromě její vraždy má Mahsúd údajně na svědomí i řadu dalších sebevražedných atentátů v Pákistánu spáchaných v průběhu loňského roku. V odlehlé kmenové oblasti Jižní Vazíristán, kterou ovládá, poskytuje útočiště členům Al-Káidy a pákistánským islamistickým skupinám.