Britští lékaři volají po tvrdším přístupu k alkoholu

Londýn - Britská lékařská asociace navrhuje, aby ceny alkoholických nápojů stouply a aby zákony řidičům nedovolovaly před jízdou pít ani minimální množství. Podle zprávy asociace začíná být míra konzumace alkoholu v Británii alarmující.

Ze studie vyplývá, že alkohol způsobuje až šedesát procent všech zdravotních problémů. Od potíží se srdcem a játry až po cukrovku nebo mentální poruchy. Léčba pak ročně stojí miliardy dolarů.

Zpráva mluví i o přibývajících zločinech spáchaných pod vlivem alkoholu nebo teenagerech, kteří se opíjí z nudy. „V lékařské praxi se stále častěji setkávám s případy, kdy lidé konzumují alkohol jen proto, aby se cíleně dostali do stavu těžké opilosti,“ zdůrazňuje britská lékařka Carol Cooperová.

Alkohol ale také zabíjí. V roce 2006 zemřelo na následky nemocí spojených s alkoholem dvakrát víc lidí než v roce 1991. Hlavním důvodem, proč se pití alkoholu tak rozšířilo, je podle britské asociace jeho nízká cena.  „Alkoholické nápoje jsou v současné době o 65 procent dostupnější, než byly před patnácti lety. Důležitou roli hraje cena. Ta rozhoduje, zda si lidé alkohol koupí nebo ne,“ vysvětlil Don Shenker z organizace Alcohol Concern.