Tlaková níže Emma postupuje Evropou a má už osm obětí

Praha - Nejméně osm lidských životů - čtyři v Rakousku a po dvou v Německu a v Česku - si vyžádala tlaková níže Emma provázená silným větrem a srážkami, která od pátečního večera postupuje Evropou směrem na východ. Vichřice s krupobitím, silnými poryvy větru, přívalovými dešti a sněžením se výrazně podepsala i na železniční, silniční a letecké dopravě a přerušila dodávky elektřiny pro desetitisíce domácností. V Rakousku byl vyhlášen třetí až čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí.

V Česku se oběťmi vichřice stala jedenáctiletá dívka, na kterou spadl strom v Líbeznici u Prahy. Svým zraněním podlehla, stejně jako muž v Sadské na Nymbursku, na kterého poryv větru srazil z výšky plechy.

Také na Slovensku silný vítr strhával střechy, způsobil výpadky elektřiny a zkomplikoval dopravu. Nejméně jeden člověk byl zraněn. Škody jsou hlášené hlavně ze západního Slovenska.

V Rakousku se oběťmi větrné smršti stali řidiči v Tyrolsku a Dolních Rakousích, na jejichž auta spadly stromy. V obou případech prý šlo o německé turisty. Další úmrtí bylo hlášeno v Dolních Rakousích a jedno v Salcbursku. Zde byl obětí britský turista, který jel v taxíku, jenž byl zasažen padajícím kusem skály.

Vichřice se přehnala Salcburkem, Dolními i Horními Rakousy a v poledne dorazila do Vídně s větrnými poryvy přes 110 kilometrů v hodině. Na řadě míst musel být přerušen provoz všech typů hromadné dopravy, na půl hodiny se zastavil i na mezinárodním letišti ve Schwechatu a na přilehlé dálnici A4. Na vídeňském nádraží Südbahnhof převrátil poryv větru jeřáb, který dopadl do kolejiště. Nikdo nebyl zraněn, doprava byla ale zcela zastavena.

Vichřice způsobila v Rakousku vážné problémy s dodávkami elektřiny. Kvůli vyvráceným sloupům elektrického vedení se bez proudu ocitlo více než 10 tisíc hornorakouských domácností, v Dolních Rakousích na 25 tisíc domácností. Značné škody jsou hlášeny i na budovách, zejména na střechách.

V Německu má Emma podle aktuálních informací na svědomí milionové škody. O život přišel muž ve Wissenu, na jehož auto spadl více než třicetimetrový smrk. V bavorském Oberpfaffenhofenu smetl poryv větru jezdce na motocyklu do protisměru, kde narazil do kamionu a zemřel.

Při cestě na mnichovské letiště sjel ze svahu autobus s turisty, zraněno bylo šest cestujících, jeden těžce. Dva řidiči byli zraněni při nárazech do spadlých stromů v Porýní-Falci, jedna řidička v Sársku. Řada cestujících utrpěla zranění při nárazu vlaku ICE do stromu v Brühlu u Bonnu. Souprava naštěstí nevykolejila.

Vichřice výrazně narušila železniční a leteckou dopravu v Bavorsku. Kvůli spadlým stromům byl zastaven provoz vlaků na trati mezi Mnichovem a rakouským Salcburkem, téměř úplné přerušení dopravy ohlásily dráhy v severním Bavorsku. Provoz byl zastaven i na letišti v Mnichově, kde museli údržbáři po silném krupobití a sněhové přeháňce čistit letištní plochu. Důsledkem bylo až hodinové zpoždění letů.

Silný nárazový vítr zasáhl také sever a východ Británie a napáchal škody v hrabstvích Lincolnshire a Yorkshire. Těžce zraněn byl řidič ve Východním Yorkshiru, na jehož auto se zřítil strom. Tisíce cestujících vlaky dnes čelily dlouhým zpožděním poté, co vichrem stržené kontejnery z nákladního vlaku zablokovaly jednu z hlavních železničních tratí v zemi.

Kvůli bouři zuřící nad Nizozemskem byl výrazně narušen provoz mezinárodního letiště Shiphol v Amsterdamu. Dnešní lety nabíraly zpoždění, protože ke startům a přistáním byla použitelná jen jediná dráha. Situace na letišti by se podle úřadů měla ještě dnes večer zlepšit. Vláda sleduje i stav hrází a protipovodňových mořských zábran - obává se totiž vzestupu mořské hladiny a následných záplav.

Vichry s lijáky poškodily mnohé střecha elektrické vedení také v Belgii. Záchranáři byli povoláni ke stovkám spadaných stromů a střech a dalším incidentům. Jižně od Bruselu byla pádem stromu krátce narušena železniční doprava. Nikdo prý ale v zemi dosud nebyl zraněn.