Kanada oznámila zrušení víz pro Slováky a další Evropany

Ottawa/Bratislava - Kanada dnes s okamžitou platností zrušila vízové povinnosti pro Slováky, Poláky, Litevce a Maďary, kteří si přejí krátce pobývat v zemi. Oznámila to kanadská ministryně pro přistěhovalectví Diane Finleyová. Bratislava přijala krok jako "vítané politické rozhodnutí a gesto dobré vůle kanadské vlády".

Opatření spadá do dlouhodobé politiky sbližování Kanady s Evropskou unií. „Kanada se zavázala umožnit volný a zcela bezpečný pohyb osob mezi Evropskou unií a Kanadou, osvobodit od vízové povinnosti všechny členské státy EU,“ řekla členka kabinetu.

Vízová povinnost zatím ještě platí jen pro nejnovější členy unie, kterými jsou od ledna 2007 Bulharsko a Rumunsko, poznamenala agentura AFP.

Zrušení vízové povinnosti umožní intenzivnější rozvoj slovensko-kanadských vztahů, usoudil mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Ján Škoda. „Chápeme to jako výraz důvěry v dosavadní kladný politický a hospodářský vývoj na Slovensku i jako naplnění principu reciprocity ve vzájemných vztazích.“

„Zrušení vízové povinnosti v žádném případě neznamená otevření (kanadského) pracovního trhu. Apelujeme na slovenské občany, aby respektovali délku a účel pobytu v Kanadě a aby nezavdávali důvod pro případné opětné zavedení vízového režimu pro Slovenskou republiku,“ zdůraznil mluvčí slovenské diplomacie.

Kanada zrušila víza pro české občany loni v listopadu. Předtím zavedla víza v roce 1997 kvůli přílivu žadatelů o azyl. Trvalé zrušení krátkodobých víz pak Ottawa podmínila především tím, že se situace z roku 1997 nebude opakovat. Země nyní sice soudí, že Česko stále splňuje požadovaná kritéria, může ale kdykoli své rozhodnutí přehodnotit, pokud by se počet českých žadatelů o azyl opět příliš zvýšil.