V pásmu Gazy zahynulo nejméně 60 Palestinců a dva izraelští vojáci

Gaza/Jeruzalém - Při střetech v pásmu Gazy dnes izraelské síly zabily nejméně 61 Palestinců, další téměř dvě stovky osob byly zraněny. Během intenzivních bojů přišli o život také dva izraelští vojáci, uvedla armáda. Dnešek se tak co do počtu obětí stal zřejmě nejkrvavějším dnem od roku 2005, kdy se izraelské jednotky stáhly z pásma Gazy. Palestinské úřady uvádějí, že bilance obětí je dnes nejvyšší od roku 2002. Následkem dramatického vývoje situace palestinský prezident Mahmúd Abbás rozhodl přerušit mírová jednání s Izraelem.

Abbás odsoudil izraelskou reakci na ostřelování Izraele palestinskými radikály s poukazem na to, že se oběťmi Izraelců stávají i nevinní lidé, a vyzval ke svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Od středy, kdy se situace na hranici Izraele a pásma Gazy vyhrotila, už při izraelských leteckých a pozemních úderech přišlo o život nejméně 90 Palestinců. Izrael zintenzívnil své operace poté, co raketa odpálená z pásma ve středu zabila jednoho Izraelce ve městě Sderot.

Podle zdravotnických zdrojů jsou mezi dnešními palestinskými oběťmi bojů více než dvě desítky civilistů, včetně žen a dětí. Asi 15 zraněných leží v nemocnicích v kritickém stavu. Izraelská armáda potvrdila, že dnes padli dva její vojáci, sedm dalších bylo raněno. Izraelský ministr obrany Ehud Barak ale vinu za civilní oběti vojenské operace v Gaze připsal radikálnímu hnutí Hamas. Zároveň sdělil, že vojenská operace bude pokračovat.

Podle svědků byla dnes většina palestinských obětí zabita při náletech na tábor Džabálija na severu pásma Gazy a na nedalekou čtvrť Al-Túfa ve městě Gaza. Většina mrtvých jsou ozbrojenci, členové radikálních hnutí Hamas a Islámský džihád. Ačkoli Izrael v posledních dnech vystupňoval snahy zabránit palestinským radikálům ostřelovat své území raketami a zasáhl prostřednictvím leteckých úderů i obrněných jednotek, i dnes bylo odpáleno na Izrael téměř 50 raket. Rakety dopadly hluboko do města Aškelon a zranily tři lidi, z toho dvě děti, oznámil izraelský vojenský rozhlas.