Íránský prezident Ahmadínežád jede na historickou návštěvu Iráku

Bagdád - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes zahájí historickou dvoudenní návštěvu Iráku. Bude tak po téměř 30 letech, tedy od začátku íránsko-irácké války v roce 1980, první hlavou Íránské islámské republiky, která sousední zemi navštíví. Hlavním bodem jeho programu bude především jednání o půjčce ve výši jedné miliardy dolarů, kterou chce Teherán Iráku nabídnout na rekonstrukci válkou poničené infrastruktury.

Ahmadínežád se během své cesty, která by měla být jakýmsi symbolickým gestem usmíření, má setkat s iráckým prezidentem Džalálem Talabáním a s premiérem Núrím Málikím. Kromě toho chce íránský prezident podepsat více než desítku smluv na nejrůznější projekty týkající se spolupráce v hospodářské oblasti.

S napětím Ahmadínežádovu cestu sledují Spojené státy. Ty totiž s Íránem neudržují diplomatické styky a obviňují jej, že vyzbrojuje irácké šíitské milice a poskytuje jim výbušniny. Šíitský Írán navíc nemá zájem na přítomnosti Američanů v Iráku, jehož obyvatelstvo je z většiny rovněž šíitské. Minulá, sunnitská irácká vláda proti Íránu bojovala v letech 1980 až 1988. Konflikt si vyžádal přes milion životů. Irácko-íránské vztahy se začaly zlepšovat až po spojenecké invazi do Iráku v roce 2003 a po pádu vlády Saddáma Husajna. Irácký premiér Núrí Málikí loni v létě navštívil Teherán.