Volby v Rusku probíhají bez problémů a s vysokou účastí voličů

Moskva - Oficiálně žádné problémy a vysokou voličskou účast hlásí ruské volební komise při dnešních prezidentských volbách. Hlasování, už skončilo v deseti nejvýchodnějších oblastech rozlehlé země. Zdá se, že prokremelský kandidát Medveděv zvítězí již v prvním kole. Nezávislé občanské iniciativy, které ze strany úřadů narážejí na obrovské množství překážek, ale hovoří o mnohanásobných porušeních volebních zákonů.

Nejvýraznějším narušením volební neděle zatím zůstává výbuch, který zranil dvě osoby v neklidném kavkazském Dagestánu. Místní policie už ale vyloučila, že by exploze ve městě Chasavjurt jakkoli souvisela s prezidentskými volbami.     

Podle šéfa ústřední volební komise Vladimira Čurova je současná volební účast o několik procent vyšší než při prosincových volbách do Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, a je vyšší i ve srovnání s posledními volbami hlavy státu v roce 2004. Tehdy podruhé vyhrál současný ruský prezident Vladimir Putin, který už nyní potřetí v řadě kandidovat nemohl. Podpořil místo toho právě Medveděva, který má na své straně i státní aparát a prokremelská média.     

Asociace Golos, nevládní organizace, jejíž asi 2000 pozorovatelů monitoruje volby ve více než 40 regionech Ruska, ale upozorňuje na mnohé problémy. Zástupci Golosu mají potíže vůbec se do volebních místností dostat, přesto asociace na svých internetových stránkách zveřejňuje stovky případů, kdy představitelé volebních komisí nedokázali zajistit zákonný průběh voleb.     

Proti hlasování protestuje také opozice. Zástupci ostře protiputinovského hnutí Jiné Rusko dnes společně s představiteli Svazu pravicových sil (SPS) předali ústřední volební komisi petici, v níž dali najevo svůj negativní postoj k tomu, co nazývají „volební fraškou“ mající za úkol jen stvrdit klidné předání moci předem vybranému Putinovu nástupci. Pod petici se podle rozhlasové stanice Echo Moskvy podepsalo asi pět tisíc lidí.    

Jako obvykle u ruských voleb jsou pro voliče v blízkosti volebních místností připraveny stánky s levnými potravinami a dalším zbožím, někde se konají soutěže o ceny nebo voliči dostávají poukázky na dárky. Před volebními místnostmi zní z amplionů optimistická hudba. Kritici ale upozorňují i na tvrdší způsoby, jak přinutit lidi jít hlasovat. Z mnoha regionů přicházely v minulých dnech informace, že vedení škol či nemocnic nutí pod hrozbou ztráty zaměstnání pracovníky, aby šli hlasovat.     

Internetové stránky lídra hnutí Jiné Rusko Garriho Kasparova dnes například uvedly, že na kolejích moskevské Ruské státní humanitární univerzity (RGGU) jsou studenti zaměstnanci školy nuceni účastnit se hlasování, neboť podle rektora je to jejich ústavní povinnost.