Abbás kvůli izraelské ofenzivě v Gaze pozastavil mírové rozhovory

Gaza/Jeruzalém - Prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás dnes kvůli pokračující izraelské ofenzivě v pásmu Gazy, při které od středy zemřela více než stovka Palestinců, pozastavil mírové rozhovory s Izraelem. Izrael, který operaci obhajuje jako sebeobrannou reakci na ostřelování raketami z palestinského území, Abbásovo rozhodnutí považuje za chybu. Krvavé střety na palestinsko-izraelské hranici dnes odsoudila Rada bezpečnosti OSN i Evropská unie, podle nichž Izrael ke své obraně použil nepřiměřenou sílu.

Prezident Abbás vyhlásil dnešní den dnem smutku a nařídil pozastavení mírových rozhovorů s Izraelem do doby, než „izraelská agrese skončí“. Abbásovo rozhodnutí tlumočil jeho poradce v Ramalláhu na západním břehu Jordánu. K otázce, zda Abbásův krok znamená úplný konec obnovených jednání, která znovu začala po sedmileté odmlce v listopadu během konference v americkém Annapolisu, se ale poradce nijak nevyjádřil.     

Podle mluvčího izraelské ministryně zahraničí Cipi Livniové je Abbásův krok chybou. Izrael prý doufá, že rozhovory budou co nejdříve pokračovat.     

Představitelé židovského státu zdůraznili, že pozemní i vzdušené operace budou pokračovat, dokud ostřelování Izraele z palestinského území neskončí. „Izrael nemá v úmyslu zastavit boj proti teroristickým organizacím, ani na jedinou minutu,“ zdůraznil dnes na schůzi kabinetu izraelský premiér Ehud Olmert. Izraelský ministr obrany Ehud Barak uvedl, že zodpovědnost za zhoršení situace padá na příslušníky radikálního hnutí Hamas. Ti i přes izraelskou ofenzivu v sobotu vypálili na Izrael nejméně 50 raket a také dnes na jeho území dopadla asi desítka střel.     

Rada bezpečnosti OSN v noci na dnešek vyzvala Izrael i palestinské ozbrojence, aby zastavili veškeré násilí. O něco ostřeji se vyjádřil generální tajemník OSN Pan Ki-Mun, který izraelský zásah označil jako přehnané použití síly. Slovinsko, které v prvním pololetí letošního roku předsedá EU, považuje útok za nepřiměřený a porušující mezinárodní právo, a vyzvalo k ukončení bojů.     

Postup židovského státu ale zůstává nekompromisní. „Se vší úctou nikdo nemá právo kázat Izraeli morálku za to, že využil základního práva na sebeobranu,“ komentoval tyto reakce premiér Olmert.     

Situace na hranici Izraele a pásma Gazy se vyhrotila ve středu, kdy raketa odpálená z pásma zabila jednoho Izraelce ve městě Sderot. Při odvetných akcích izraelské armády proti ozbrojencům poté přišla o život více než stovka Palestinců, mezi nimiž bylo i několik desítek civilistů; dalších několik set lidí utrpělo zranění. Jen v sobotu přišlo v pásmu Gazyo život 61 lidí - tento den se tak stal pro Palestince co do počtu obětí nejkrvavějším za posledních dvacet let.