V Rusku už odvolilo 57 procent voličů, první výsledky v 19:00

Moskva - Už 57 procent ze 109 milionů ruských voličů, kteří dnes rozhodují o novém prezidentovi, už vhodilo svůj lístek do uren. Účast by podle volební komise mohla dosáhnout 65 až 70 procent. První předběžné výsledky budou k dispozici dnes v 19:00 našeho času, kdy se uzavřou poslední volební místnosti, podrobnější pak v pondělí dopoledne, uvedl moskevský zpravodaj ČT Josef Pazderka.

Kritici demokratičnosti voleb ovšem tvrdí, že úřady se v ruských regionech všemožně snaží volební účast zvýšit, aby dodaly legitimitu volebnímu favoritovi a kandidátovi vládní strany Jednotné Rusko Dmitriji Medveděvovi. Jeho zvolení osobně doporučil i současný prezident Vladimir Putin, který v pátek vybídl v televizním projevu své krajany k volební účasti. Medveděvovo vítězství se očekává už v prvním kole, podle průzkumů je pro něj rozhodnuto hlasovat přes 70 procent voličů.


Medveděv přišel v Moskvě k volbám hned po ránu mezi prvními a novinářům řekl, že se i v panujícím nevlídném počasí cítí jarně. Podobně se o pár hodin později u volební urny vyjádřil odstupující prezident Putin.¨

Ústřední volební komise již oznámila, že hlasování neprovázely žádné problémy. Výbuch, který zranil dva lidi v neklidném kavkazském Dagestánu, neměl podle policie s volbami žádnou souvislost. Nezávislé občanské iniciativy naopak hovoří o mnohanásobných porušeních volebních zákonů. Na nerovnou volební kampaň si stěžuje také ruská opozice a poukazují na ni i západní pozorovatelé dnešních voleb.