Dmitrij Medveděv zvolen novým ruským prezidentem, opozice napadne soudně výsledky

Moskva - Novým ruským prezidentem byl podle očekávání zvolen dvaačtyřicetiletý dosavadní první vicepremiér Dmitrij Medveděv. Po sečtení 70 procent hlasů podpořilo 69,24 procent voličů právě kremelského kandidáta. Medveděv při svém prvním povolebním vystoupení s úřadujícím prezidentem Vladimirem Putinem na Rudém náměstí znovu potvrdil, že bude pokračovat v politickém kurzu svého předchůdce. Putin mu poblahopřál k výrazné převaze ve volbách a prohlásil, že hlasování bylo v souladu s ústavou. Opozice to ale zpochybňuje a výsledky voleb se chystá soudně napadnout.

Po sečtení 70 procent hlasů má Medveděv přes 69 procent 

Jak uvedla agentura Reuters s odvoláním na ruskou ústřední volební komisi, po sečtení 70 procent odevzdaných hlasů získal Medveděv zatím 69,24 procenta. Na druhém místě je kandidát Komunistické strany Ruské federace Gennadij Zjuganov s 18,24 procenta, třetí je předseda Liberálně-demokratické strany Ruska Vladimir Žirinovskij s 9,94 procenta a čtvrtý šéf Demokratické strany Ruska Andrej Bogdanov (1,29 procenta). Komise výsledky sčítání hlasů průběžně zveřejňuje celou noc.

Předseda komise Vladimir Čurov upřesnil, že k 19:00 moskevského času byla voličská účast v celém Rusku 64,2 procenta. Průběžné výsledky potvrzují první odhady agentury VCIOM, podle níž se pro Medveděva vyslovilo 69,6 procent voličů.

Opozice výsledky zpochybňuje a chystá protest

Žirinovskij ale krátce po uzavření volebních místností prohlásil, že výsledky neuznává a napadne je soudně. Totéž podle agentury Reuters učiní i Zjuganov. Ten uvedl, že jeho štáb má seznam nejméně dvou stovek porušení volebního zákona a že pro něj rozhodně hlasovalo nejméně 30 procent voličů.

Ruská opozice i západní pozorovatelé volby kritizují jako nedemokratické. Radikální opozice, jejímž zástupcům úřady znemožnily kandidovat, volby pokládá za frašku, která má pouze dodat legitimitu předem domluvenému předání moci uvnitř současné mocenské elity. Státem kontrolovaná média, zejména celoplošné televize, prý jasně nadržovala prokremelskému kandidátovi. Ten se neúčastnil televizních debat, ve zpravodajství nicméně každý den figuroval jako muž, který koná skutečnou práci pro blaho země. Opoziční hnutí Jiné Rusko šachisty Garriho Kasparova hlasování označilo za frašku a svolalo na pondělí do Petrohradu a do Moskvy demonstrace pod heslem „Pryč se samoděržavím“.

Jak v rozhovoru s moskevským zpravodajem ČT Josefem Pazderkou uvedl demokratický aktivista a bývalý sovětský disident Alexandr Podrabinek, nešlo o volby, ale o pouhý rituál podpory a souhlasu s mocí, proto také volit nešel. Zpochybňuje rovněž proklamovanou, téměř 70procentní volební účast. V této souvislosti citoval slova diktátora Stalina, že je jedno, jak se hlasuje; důležité je, jak se počítá. Podrabinek rovněž pochybuje o údajné Medveděvově popularitě a domnívá se, že lidé spíše ze zvyku hlasují pro toho, koho vidí v médiích nejčastěji. Obává se také, že zůstane-li v zemi zachována současná politická linie autoritativního státu, bude Rusko hrozbou pro vlastní občany i pro všechny demokratické země.

Medveděv poděkoval svým voličům, Kreml slaví 

V Moskvě se ale už slaví. Na Rudém náměstí byl uspořádán velký rockový koncert, který zorganizovala prokremelská mládežnická hnutí. Na koncertním pódiu se krátce objevil i Medveděv po boku Putina. Medveděv v projevu ke svým příznivcům poděkoval za odevzdané hlasy. Znovu potvrdil, že za své priority považuje stabilitu Ruska a pokračování stávajícího putinovského kurzu země. „Zlepšíme kvalitu života a pohneme se dopředu na cestě, kterou jsme si zvolili,“ prohlásil.

Inaugurace bude 7. května

Šéf Medveděvova volebního štábu Sergej Sobjanin podle agentury ITAR-TASS oznámil, že inaugurace nové hlavy státu se uskuteční 7. května, kdy také vyprší mandát odstupujícího prezidenta Putina. Sobjanin zároveň upozornil, že personální změny v ruské vládě lze očekávat až po uvedení nového šéfa Kremlu do funkce.

Medveděv, jeden z šéfů plynárenského gigantu Gazprom a nejmocnějších lidí v Rusku, už před volbami prohlásil, že hodlá Putina jmenovat premiérem. Putinův chráněnec sliboval také nezávislejší soudy a boj proti korupci a méně zásahů státu v ekonomice. Během kampaně se vyjádřil i pro dialog s celým mezinárodním společenstvím. Narodil se 14. září 1965 v Leningradu. Tam vystudoval práva a na místní univerzitě působil jako asistent a docent a záhy si vysloužil pověst brilantního právníka. Byl nejprve právníkem výboru pro zahraniční styky petrohradské radnice, kterému šéfoval Putin, a v roce 1999 dělal zástupce šéfa úřadu ruské vlády. Poté, co se Putin stal prezidentem, nastoupil do nové Putinovy administrativy jako zástupce šéfa prezidentského úřadu. V listopadu 2003 vedení mocné instituce převzal. V roce 2000 také vedl Putinovu kampaň.

Medveděv je ženatý, s manželkou Světlanou mají syna Ilju. V roce 2005 byl jmenován prvním místopředsedou ruské vlády a ve své funkci se zabýval převážně citlivou sociální oblastí. Od roku 2000 (s výjimkou let 2001-2002) je také šéfem plynárenského gigantu Gazprom, který je největším producentem zemního plynu na světě. Putin Medveděva poprvé veřejně označil za svého nástupce loni v prosinci.

Volební místnost v Rusku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod