Místo primárek žije Texas houstonskou jízdou

Washington - Spojené státy se připravují na rozhodující kolo demokratických primárek. Jedním z nejdůležitějších států je Texas. Právě tady a v Ohiu voliči rozhodnou o osudu stranické nominace Hillary Clintonové. Texasané teď ale žijí něčím jiným - tradiční houstonskou jízdou.

Tisíce jezdců zaplnily centrum texaského Houstonu. Texasané si tak každoročně připomínají život prvních osadníků. „Přehlídka ukazuje na kulturní pestrost Texasu. Je tady vidět, kolik různých národů tento stát budovalo. Jejich stopa je zde stále zřetelná,“ říká účastník přehlídky Oskar Martinez.
 
Jako hosté přijeli i vyslanci sousedního Mexika. „Přehlídky se může zúčastnit kdokoli. Každý rok přibývají například skupiny Afroameričanů. Pokud by měli zájem Češi, rádi je tady uvítáme,“ zve Jay LeFloe, člen organizačního výboru. 
 
Chvilka slávy v ulicích Houstonu přijde na tisíce dolarů. Část sponzoruje místní radnice, ale většinu platí jezdci z vlastní kapsy. Některé vozy přijíždějí po vlastní ose. Takové výpravy zaberou týdny. „Na podobné přehlídky s sebou bereme dvacet koní. Několik dní potřebujeme také k přípravě vozu. Šest lidí musí tvrdě pracovat, než vyjedeme před obecenstvo,“ vypráví účastnice přehlídky Georgie Cartwrightová.
 
Ve chvíli, kdy přehlídka skončí, začnou stovky lidí pracovat na té příští. Letošní houstonské jízdy se zúčastnilo přes tři tisíce koní a několik stovek napodobenin vozů, pod jejichž plátěnou střechou v devatenáctém století dorazili do divočiny první osadníci. Řada z nich mluvila česky. K českému původů se také hlásí více než milion Texasanů.