Ahmadínežád v Iráku vzkázal USA, ať opustí region

Bagdád - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád využil svou návštěvu Iráku k výzvě ke stažení zahraničních sil vedených Spojenými státy z regionu. Učinil tak na tiskové konferenci, kde zároveň oznámil, že jeho země dnes s Irákem podepsala sedm hospodářských dohod. "V historii byl Irák vždy proti cizincům a okupantům," prohlásil Ahmadínežád.

„Bez přítomnosti zahraničních sil bude žít region v míru a bratrství. Soudíme, že zahraniční síly musejí opustit region a vrátit jeho národům svrchovanost,“ dodal íránský prezident. „Zahraniční síly musejí vědět, že si Iráčané a další sousední národy nepřejí, aby tu zůstaly.“

Zároveň oznámil, že jeho země s Irákem podepsala sedm dohod. Ty se týkají rozvoje vztahů a spolupráce v oblasti pojišťovnictví, cel, průmyslu, školství a dopravy.

Ahmadínežád navštívil Irák v době, kdy tu operuje 160 000 amerických vojáků, a to téměř pět let po invazi, jejímž cílem bylo svrhnout režim Saddáma Husajna. Američtí představitelé pravidelně obviňují Teherán, že zasahuje do iráckých záležitostí a podporuje ozbrojené šíitské skupiny bojující proti americké přítomnosti v zemi.

Jde o první návštěvu íránského prezidenta v Bagdádu v moderní historii obou zemí, jež proti sobě stály v letech 1980-1988 v bratrovražedné válce.