Svět blahopřeje Medveděvovi a doufá v dobré vztahy s Ruskem

Praha - Vesměs kladné jsou ohlasy světových politiků na zvolení Dmitrije Medveděva do funkce ruského prezidenta. Na rozvoji spolupráce s novým vládcem Kremlu má zájem Evropská unie i USA, kritika regulérnosti voleb zaznívá jen minimálně.

Bruselská exekutiva EU prohlásila, že je přesvědčena, že zvolení Medveděva bude znamenat posílení vztahů mezi Evropskou unií a Ruskem, nicméně neopomněla Rusku připomenout jeho závazky, včetně těch týkajících se demokracie a lidských práv. „Jsem přesvědčen, že pod prezidentem Medveděvem Ruská federace a Evropská unie budou upevňovat a rozvíjet strategické partnerství,“ uvedl v prohlášení předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Medveděvovi blahopřál a dodal, že partnerství by mělo být založeno „nejen na společných zájmech, ale také na respektováni hodnot, k jejichž dodržování jsme se vzájemně zavázali“.
 
Bílý dům dnes dal najevo ochotu prezidenta George Bushe s Medveděvem pracovat, přičemž zdůraznil vzájemný zájem obou zemí na takové spolupráci. V první reakci na jeho zvolení se Washington vyhnul tomu, aby se vyjádřil k regulérnosti ruských voleb. „Je ve vzájemném zájmu Ruska a Spojených států spolupracovat v takových oblastech, jako je nešíření jaderných zbraní, boj proti terorismu a proti mezinárodnímu zločinu,“ uvedl mluvčí Bílého domu Gordon Johndroe.
 
Německá kancléřka Angela Merkelová blahopřeje Dmitriji Medveděvovi a přeje si co možná nejrychleji využít příležitost k osobnímu setkání s prezidentem Vladimirem Putinem i prezidentem Medveděvem, řekl dnes na tiskové konferenci v Berlíně mluvčí německé vlády Thomas Steg. Podle jeho slov se o podrobnostech takové návštěvy už jedná. „Výsledky nedělních voleb v Rusku ukazují, že ruský lid si přeje kontinuitu a stabilitu. Není žádných pochyb o tom, že ve volební kampani v Rusku nebyla vždy respektována demokratická pravidla. Německá vláda dala jasně najevo, že lituje, že mezinárodní pozorovatelé nebyli s to dělat svou práci tak, jak by si byli přáli,“ dodal.
 
K vítězství blahopřál Medvěděvovi i francouzský prezident Nicolas Sarkozy a potvrdil svůj záměr pokračovat v posilování strategického partnerství mezi oběma zeměmi.Také francouzský prezident pozval nového vládce Kremlu k návštěvě Paříže.
 
Británie prohlásila, že po zvolení Dmitrije Medveděva do čela státu doufá ve větší spolupráci s Ruskem. „Vždy jsme říkali, že hledáme příležitosti pro zlepšení našich vztahů s Ruskem, doufáme v širší spolupráci v celé řadě oblastí, ale novou ruskou vládu budeme hodnotit podle jejích akcí a výsledků takových akcí,“ řekl mluvčí premiéra Gordona Browna. Vztahy mezi Londýnem a Moskvou jsou na bodu mrazu od té doby, co byl v Londýně zavražděn bývalý ruský agent Alexander Litviněnko a Moskva odmítla vydat k potrestání svého občana Andreje Lugového, jehož Londýn považuje za hlavního podezřelého.
 
„Strategické partnerství“ ve vztazích mezi Rakouskem a EU na jedné a Ruskem na druhé straně zdůraznil v první reakci kancléř Alfred Gusenbauer. Vítězství Dmitrije Medveděva je podle něj příležitost dále rozvíjet „přirozené vztahy strategických partnerů“. Určité napětí, které vzniklo v posledních měsících kolem Kosova, by podle Gusenbauera nemělo zastínit zjevné společné zájmy Ruska i EU na stabilitě a prosperitě.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes při setkání se členy ruské vlády prohlásil, že Medveděv naplní naděje, které do něj ruští občané vložili.

* * * 

Medveděvovi blahopřál i český prezident Václav Klaus, který je na návštěvě USA. Premiér Mirek Topolánek přidal ke gratulaci i kritiku, že „zvláště nepřípustné jsou v demokratickém světě administrativní omezení přístupu kandidátů k volbám“. Žádné výrazné změny v ruské zahraniční politice ale Topolánek neočekává. O nestandardním průběhu voleb hovořil ve Studiu ČT24 i stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, na další vývoj v Rusku pod novým prezidentem si podle něj ale zatím budeme muset počkat. Předseda ČSSD Jiří Paroubek se domnívá, že volby proběhly za standardních podmínek a nesrovnalosti, k nimž docházelo, nebyly ničím překvapivým. Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že šlo o očekávaný výsledek, a dodal, že držel palce komunistickému kandidátovi Gennadiji Zjuganovovi. Politolog Petr Suchý ve Studiu ČT24 uvedl, že neočekává v rusko-českých vztazích žádné dramatické změny.

České ministerstvo zahraničí vyjádřilo politování nad tím, že ruské úřady restriktivním přístupem neumožnily rovné podmínky pro všechny kandidáty; česká diplomacie zároveň vyjádřila naději, že politický dialog Česka s Ruskem k zajištění oboustranně výhodné spolupráce bude pokračovat a že nové ruské vedení bude aktivně spolupracovat s evropskými a euroatlantickými strukturami, jichž je Česká republika členem.