Rakouský parlament schválil vyšetřovací výbor, hrozí vládní krize

Vídeň - Dolní komora rakouského parlamentu (Národní rada) dnes na zvláštním zasedání schválila vytvoření vyšetřovacího výboru, který se má zabývat především nedávnými obviněními bývalého šéfa kriminálního úřadu na adresu ministerstva vnitra. Nad osudem vlády velké koalice v Rakousku tak visí otazník: Sociální demokracie SPÖ se spojila s opozicí a vznik vyšetřovacího výboru podpořila, což koaliční lidovci (ÖVP), kteří resort vnitra kontrolují, považují za porušení koaliční dohody. Roztržka mezi koaličními stranami hrozí pádem vlády.

Krizi odstartoval někdejší šéf rakouské kriminálky Herwig Haidinger, který obvinil vnitro nejen z tajení chyb, ale i ze zneužívání policejních informací proti politickým rivalům. Šlo nejen o obvinění ze snahy zneužít vyšetřování skandálu kolem odborářské banky BAWAG proti SPÖ v předvolebním boji, ale i o únos Nataschi Kampuschové. Haidinger totiž zveřejnil šokující odhalení, že policie měla k dispozici již čtyři týdny po jejím únosu významnou informaci z vlastních řad, která mohla vést k osvobození Kampuschové, ale vůbec se jí nezabývala. Když se po útěku unesené tento fakt potvrdil, policie informaci na pokyn ministerstva vedeného lidovci zatajila.
 
Vyšetřovací výbor byl nakonec pověřen přešetřením i dalších sporných otázek nedávné minulosti, týkajících se také činnosti ministerstev spravedlnosti, financí a zahraničních věcí. Výbor bude mít 17 členů, po šesti z obou největších stran - SPÖ a ÖVP, které nyní tvoří velkou vládní koalici, po dvou za svobodné (FPÖ) a zelené a jednoho zástupce Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ). Předpokládá se, že činnost zahájí do konce března a první výsledky zveřejní do tří měsíců. Návrh usnesení o vytvoření výboru nakonec po dlouhém dohadování předložily společně tři malé opoziční strany (zelení, FPÖ a BZÖ), SPÖ jej podpořila, ale nevystupuje jako spoluautor. V návrhu je zformulováno 32 otázek, které má výbor zodpovědět.
 
Podle některých komentátorů pak bude sama činnost výboru neustálým zdrojem nových konfliktů, které povedou k rozpadu vlády. Jiní pozorovatelé naopak soudí, že výbor bude pracovat několik měsíců, a poskytne tak vládě určitý oddechový čas pro zlepšení atmosféry a překonání rozporů, protože předčasné volby by byly pro obě strany nevýhodné. Tento dojem se dnes snažili posílit i nejvyšší představitelé obou stran, kancléř Alfred Gusenbauer (SPÖ) a vicekancléř Wilhelm Molterer (ÖVP). Při prezentaci vládního projektu na podporu internetu společně popřeli, že by vláda měla skončit, a vyslovili se pro dodržení celého funkčního období do roku 2010.
 
Logicky není kromě vyhrocených emocí pro pád vlády žádný skutečný důvod. Rakousko dosáhlo solidního ekonomického růstu, zaznamenalo minimální inflaci, dále klesla beztak nízká nezaměstnanost, jeho rozpočet se blíží vyrovnanosti, systém sociální a zdravotní péče je jeden z nejvelkorysejších na světě a rakouské firmy velice úspěšně investují v zahraničí, zvláště ve střední Evropě.

Voliči obou stran vládní koalice by si ale přáli pro případné nové volby jiné vůdce, než jsou současní předsedové stran. Podle průzkumu zveřejněného deníkem Österreich mezi voliči ÖVP poměrně jasně vede dolnorakouský hejtman Josef Pröll, voliči SPÖ preferují salcburskou hejtmanku Gabi Burgstallerovou.