Čína plánuje další výrazné navýšení vojenského rozpočtu

Peking - Čína plánuje znovu výrazně zvýšit armádních výdaje. Letošní rozpočet má být o 17,6 procenta vyšší než ten loňský. Peking hodlá v roce 2008 na vojenské výdaje uvolnit v přepočtu téměř 59 miliard dolarů (zhruba 967 miliard Kč). Už v roce 2007 rozpočet vzrostl o 18 procent. Za posledních osm let od roku 2000, kdy výdaje činily 15 miliard dolarů, se výše rozpočtu zněkolikanásobila.

Mluvčí čínského parlamentu Ťiang En-ču na dnešní tiskové konferenci uvedl, že navýšení bude sloužit především k pokrytí zvýšených výdajů na platy. Lehce se zvýší také výdaje na vyzbrojování. 

Oznámení o nových investicích do armády přichází v den před zahájením
výročního zasedání čínského parlamentu, které bude trvat dva týdny. 
Mezinárodní experti odhadují, že skutečné výdaje Číny na zbrojení jsou zřejmě až třikrát vyšší, než udávají oficiální udaje.

Americké ministerstvo obrany v této souvislosti už varovalo, že rozvoj čínské armády mění rozložení sil v celé východní Asii, což podle Washingtonu může ohrozit celosvětovou stabilitu. Pravidelná zpráva o stavu čínské armády, kterou ministerstvo představilo Kongresu, upozorňuje také na fakt, že Peking je v případě hrozícího konfliktu schopen omezit fungování satelitů svých potenciálních nepřátel.