Ekvádor a Venezuela stupňují spor s Kolumbií, prezident Uribe zažaluje Cháveze kvůli genocidě

Bogotá - Sobotní vojenský zásah proti kolumbijským povstalcům v Ekvádoru výrazně znepokojuje jak Venezuelu, tak i Ekvádor. Obě země s Kolumbií přerušily nebo výrazně omezily diplomatické styky a ke hranicím každá přesunula deset tisíc vojáků. Venezuela a Ekvádor zastavily rovněž pohyb kolumbijského zboží přes hranici a vedou s Kolumbií ostrou slovní válku.

„Ekvádorská vláda se rozhodla přerušit diplomatické styky s vládou Kolumbie, a to ode dneška,“ uvedlo v noci na úterý ve svém prohlášení ministerstvo zahraničí. Krátce předtím ekvádorský prezident Rafael Correa Kolumbii varoval, že je v reakci na sobotní incident připraven použít i „silnější opatření“. Válkou Kolumbii v případě, že bude zasahovat mimo své území, pohrozil i venezuelský prezident Hugo Chávez.

Ekvádorský prezident tvrdí, že zásah kolumbijské vlády zmařil zdárně se vyvíjející jednání s FARC o propuštění 12 rukojmích v Ekvádoru. Kolumbie naopak tvrdí, že v táboře povstalců našla jasné důkazy o vazbách na ekvádorského prezidenta. Další prý svědčí o tom, že Venezuela nejstarší povstalecké hnutí na kontinentu finančně podporuje, a dokonce o tom, že FARC se snaží získat radoaktivní materiály pro výrobu bomb.

Kolumbijský prezident Álvaro Uribe dnes podle agentury Reuters prohlásil, že venezuelského prezidenta Cháveze zažaluje u mezinárodního soudu kvůli podpoře genocidy.

Spor znepokojuje celý region. Prezidenti Chile, Mexika a Brazílie se nabídli jako zprostředkovatelé a ke zdrženlivosti vyzývají i Spojené státy.

Kolumbijské jednotky v sobotu na území Ekvádoru dopadly a zabily jednoho z vůdců FARC Raúla Reyese a jeho 16 dalších spolubojovníků. Ekvádor a Venezuela obviňují Kolumbii z narušení svrchovanosti ekvádorského území. Kolumbie to však odmítá a tvrdí, že úder byl obrannou reakcí na střelbu v hraničním pásmu.
 
Roztržku mezi trojicí zemí podle posledních zpráv ještě komplikuje podezření, že se ekvádorský prezident Correa snažil o prohloubení vztahů s povstalci z FARC. Correa ale veškerá obvinění ze spolupráce s povstalci odmítl jako nepodložená.

Rafael Correa
Zdroj: ČT24