Sonda zachytila na Marsu poprvé ledovou lavinu

Washington - Americká sonda Mars Reconnaissance Orbiter, která obíhá kolem rudé planety, slaví další úspěch. Podařilo se jí zachytit velkou ledovou lavinu v oblasti severního pólu. Snímky v noci na dnešek zveřejnil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Astronomové považují jev za velkou vzácnost, protože obvykle je příroda na Marsu neměnná dlouhé roky.

„Je úžasné pozorovat na Marsu něco tak dynamického,“ uvedla podle internetových stránek NASA Ingrid Daubar Spitaleová z Arizonské univerzity v Tusconu, která stovky snímků ze sondy vyhodnocovala. „Mnohé z toho, co jinak na planetě vidíme, se nezměnilo stovky milionů let,“ dodala.

K úkolům sondy kroužící kolem Marsu patří mimo jiné pátrat pomocí speciální kamery s vysokým rozlišením po opakujících se změnách na rudé planetě. V rámci této činnosti zpozorovala kamera 19. února poměrně náhodně důsledky skluzu ledu poblíž severního pólu Marsu. Vědci předpokládají, že vzhledem k pokrytí této oblasti vrstvou ledových krystalů šlo o lavinu převážně z ledu a jen částečně z prachu, i když právě ten dal vzniklým oblakům zvířené substance červenavý nádech.

V následujících měsících se satelit zaměří především na sledování závalu, který lavina vytvořila v údolí. Pokud je skutečně tvořen převážně ledem, bude se během času drolit, sublimovat a zmenšovat. Vědci si od těchto poznatků slibují nové závěry o koloběhu vody na Marsu.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/112/11200.jpg
  • Americká sonda Mars Reconnaissance Orbiter, která obíhá kolem rudé planety. zdroj: NASA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/113/11224.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: nasa.gov http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/63/6280.jpg