Podle Koštunici by Srbsko nemělo kvůli Kosovu usilovat o vstup do EU

Bělehrad - Srbský premiér Vojislav Koštunica dnes vyzval domácí politickou scénu, aby podpořila jeho stanovisko, že země by neměla usilovat o těsnější svazky s Evropskou unií, dokud sedmadvacítka nepodpoří nárok Srbska na Kosovo. Podle něj by se všechny politické strany měly sjednotit v otázce evropské integrace v zájmu ochrany srbského práva na Kosovo.

Zhoršující se vztahy Srbska s Evropskou unií už vedly k rozporům uvnitř již beztak křehké vládní koalice poté, co Kosovo 17. února jednostranně vyhlásilo nezávislost na Bělehradu. Političtí analytici mají za to, že rozpory by mohly přivodit i pád vlády a předčasné parlamentní volby ještě letos. Bělehrad odmítá vzít na vědomí a uznat odtržení Kosova a zdůrazňuje, že provincie zůstává součástí srbského území.
 
Premiér Koštunica tvrdí, že Evropská unie musí uznat nároky Bělehradu. Teprve pak prý Srbsko může s unií podepsat předvstupní dohodu, jež je prvním formálním krokem k pozdějšímu členství v EU. Srbský prezident Boris Tadić, který bývá označován za prozápadního politika, na rozdíl od Koštunici naléhá na rychlou integraci do EU bez ohledu na Kosovo. Tadić minulý víkend obvinil Koštunicu a jeho politický tábor, že spojováním záležitostí Kosova a Evropské unie zklamali srbský lid.
 
Srbsko v současnosti čelí mohutné vlně nacionalismu a protizápadních nálad, které vyvolalo odtržení Kosova. Před dvěma týdny rozvášněný dav prý kvůli frustracím ze ztráty Kosova vyplenil budovu americké ambasády v Bělehradě a zaútočil i na diplomatická zastupitelství dalších zemí. Srbsko také odvolalo své velvyslance z Washingtonu a z dalších zemí, které uznaly kosovskou nezávislost. Bělehrad také všemi možnými prostředky podněcuje srbskou menšinu v Kosovu, aby se nepodvolila kosovským úřadům v Prištině.

Vydáno pod