V Jerevanu policie zatýká opoziční demonstranty, ČR takové jednání neschvaluje

Jerevan/Baku - V arménské metropoli policie zatkla třicítku opozičních aktivistů obviněných z rozpoutání víkendových nepokojů, při nichž bylo zabito osm lidí. Oznámil to dnes generální prokurátor. V Jerevanu po víkendovém výbuchu násilí platí výjimečný stav. Česká diplomacie dnes okomentovala situaci v Arménii. Podle ní je použití síly proti demonstrantům nepřijatelné, ČR dnes vyzvala k dialogu mezi arménskou vládou a opozicí.

Úřady vypnuly i arménské vysílání Rádia Svobodná Evropa a podle agentury AP zablokovaly jeho internetovou stránku v arménštině. Ještě v sobotu policisté zbili řidiče ve službách stanice, jejímu zpravodaji se podařilo utéci.

„Třicet lidí bylo zadrženo za vyvolávání masových nepokojů, neuposlechnutí příkazů policie a násilí proti policistům,“ uvedla prokuratura. Násilnosti vypukly po více než deseti dnech opozičních demonstrací, které se domáhaly zrušení vítězství premiéra Serže Sarkisjana v prezidentských volbách.

Podle oficiálních výsledků Sarkisjan získal 19. února téměř 53 procent hlasů, což stačilo ke zvolení již v prvém kole. Jeho hlavní soupeř, bývalý prezident Levon Ter-Petrosjan obdržel 21,5 procenta hlasů. Ter-Petrosjan a jeho přívrženci odmítli výsledek uznat a označili volby za zmanipulované, i když podle západních pozorovatelů se odehrály vcelku v pořádku.

V sobotu večer protesty přerostly ve výbuch násilí a odstupující prezident Robert Kočarjan povolal armádu. Opozice nicméně hrozí, že bude v protestech pokračovat hned po zrušení výjimečného stavu. Vláda zase odmítla s opozicí vyjednávat a policie už zatkla několik opozičních předáků, které obviňuje, že prý chystali ozbrojený převrat.

V samém městě panuje už druhý den klid. Podle dnešního prohlášení náčelníka generálního štábu arménských ozbrojených sil generála Sejrana má armáda a policie nyní mají situaci v pevně v rukou.

Mezinárodní scéna je vývojem situace v Arménii znepokojena, což se odráží i v reakci české diplomacie. „Svobodné vyjádření názorů na vládní politiku je podle našeho názoru nedílnou součástí demokratického vývoje, diskuse o budoucím směřování země by se měla odehrávat v mezích zákona a politického dialogu. Použití síly a násilí proti pokojným demonstrantům je zcela nepřijatelné. Česká republika proto důrazně vyzývá arménskou vládu, aby zabránila dalším násilnostem v zemi a propustila zadržené osoby. Současně vyzývá všechny zúčastněné, aby přistoupili ke konstruktivnímu dialogu s cílem snížit napětí a řešit krizi pokojnou cestou,“ zdůraznilo prohlášení českého ministerstva.