Primárky v dalších čtyřech státech rozhodnou o šancích Clintonové

Washington/Austin - V amerických státech Ohio, Texas, Rhode Island a Vermont začaly další prezidentské primárky. Klíčové budou hlavně pro demokratku Hillary Clintonovou. Pokud si bude chtít udržet šance na konečnou stranickou nominaci, musí porazit svého kolegu Baracka Obamu v Texasu i v Ohiu. V řadách republikánů je o nominaci prakticky rozhodnuto. Čeká se, že John McCain své vedoucí postavení pouze upevní.

Příznivci bývalé první dámy v Texasu boj nevzdávají. V Austinu stovky dobrovolníků obsadily nároží ulic a další do poslední chvíle obvolávají voliče. „Oba kandidáti mají podobný program, pro Hillary však hovoří její větší zkušenost s legislativou,“ tvrdí volební dobrovolník John West.
 
Volební průzkumy předpovídají, že bývalá první dáma má šanci v dnešních primárkách svého rivala porazit. V Texasu by ji prý mělo volit 47 procent, zatímco Obamu jen 44 procent. Ke stranické nominaci je třeba získat 2025 delegátů, k tomuto počtu se zatím ani jeden z demokratických kandidátů neblíží, dnes si mezi sebou rozdělí dalších 444 hlasů.  
 
Vyrovnaný boj mezi demokraty v Texasu výrazně ovlivní volba hispánské menšiny. Podle průzkumu si Clintonová vede u této minority výrazně lépe na jihu Texasu při hranicích s Mexikem. Pro hispánskou komunitu jsou nejdůležitější stav ekonomiky a imigrační politika. „Právě v otázce přistěhovaleckých zákonů u našich lidí spíš boduje Hillary,“ míní hispánský aktivista Kris Robles. Obama má podporu hispánských voličů z větších měst.
 
Pro Clintonovou je nyní v Texasu více než polovina hispánských voličů. Z taktických důvodů ji však chce volit ti část republikánů. Místní otevřený volební systém jim to umožňuje. Tito republikáni totiž věří, že tak udrží Hillary ve hře a prodlouží souboj v demokratickém táboře. Do závěrečného kola s republikánským kandidátem pak podle nich půjde vyčerpaný a oslabený demokrat. Clintonová by prý navíc byla pro McCaina přijatelnějším soupeřem než hodně silný Obama.
 
S hlasy z republikánského tábora však může počítat i Barack Obama. A to nejen v primárkách, ale i v samotné prezidentské volbě. Lobbista David Thomson říká: „Hodně republikánů tu je blízko politickému středu, a přesto jim kandidát McCain nevyhovuje, a tak se rozhodli podporovat Obamu. Senátor se může spoléhat i na poměrně širokou podporu z řad politicky nevyhraněných voličů.“
 
Odklon malé části republikánských voličů Johna McCaina neohrozí. I tak je v Texasu jasným favoritem a jeho nominační soupeř Mike Huckabee naznačil, že v případě dnešní porážky svou kampaň ukončí.