Dramatické přistání v Hamburku při vichřici prováděla kopilotka

Hamburk (Německo)  - Letadlo Airbus A 320, které v sobotu při vichřici Emma uniklo na letišti v Hamburku jen o vlásek katastrofě, neřídil při přistávání hlavní pilot, nýbrž čtyřiadvacetiletá kopilotka. Oznámil to dnes Spolkový úřad pro vyšetřování leteckých nehod (BFU), podle něhož kapitán převzal kontrolu nad strojem až v momentě, kdy křídlem škrtl o přistávací plochu.

Linkový letoun společnosti Lufthansa na trase Mnichov-Hamburk měl na palubě 131 pasažérů a čtyři členy posádky. Těsně před dosednutím na dráhu s ním prudký poryv vichru smýkl tak, že zavadil špičkou křídla o zem a navíc se ocitl šikmo vůči ose přistávání. Pilot však duchapřítomně stroj zvedl zpět do vzduchu a o 15 minut později s ním bezpečně přistál.

Riskantní manévr zachytilo amatérské video a letečtí experti poté ocenili pohotovost devětatřicetiletého pilota. Německý bulvární deník Bild však dnes přišel s překvapivým zjištěním, že letadlo během přistávání řídila méně zkušená o 15 let mladší kopilotka. BFU to později potvrdil.

„Poté co se levé křídlo dotklo země, převzal (řízení) pilot,“ doplnil vyšetřovatel Lothar Müller. Zda se jednalo z jeho strany o nedbalost, bude BFU prověřovat.

Mluvčí společnosti Lufthansa nechtěla zjištění úřadu komentovat. „Nikdy nejdeme do detailů ohledně toho, kdo řídil. To je politika Lufthansy,“ zdůvodnila to.

Nikomu z pasažérů ani posádky se nic nestalo. Také křídlo letadla bylo poškozeno jen lehce, ještě během víkendu bylo opraveno a od pondělí byl letoun opět v provozu.

Vydáno pod