Kvůli konfliktu mezi Ekvádorem a Kolumbií Venezuela mobilizuje, Kolumbie podle OAS porušila právo

Bogotá/Washington - Devět tisíc vojáků a 200 tanků přesunula k hranici s Kolumbií Venezuela. Ta mobilizovala letecké, námořní i pozemní jednotky v reakci na konflikt mezi Ekvádorem a Kolumbií. Napjaté vztahy mezi oběma zeměmi jsou reakcí na sobotní zásah proti levicovým povstalcům Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), který kolumbijská armáda provedla na území Ekvádoru. Kolumbijskou akci dnes Organizace amerických států v rezoluci označila za porušení mezinárodního práva.

K mimořádné schůzce kvůli konfliktu mezi Ekvádorem a Kolumbií se sešel stálý výbor Organizace amerických států (OAS). Ten dnes jednomyslně schválil rezoluci, podle níž Kolumbie porušila územní svrchovanost Ekvádoru a principy mezinárodního práva. Ekvádor ale neuspěl s požadavkem na mezinárodní odsouzení kolumbijské operace. Diplomaté se podle agentury Reuters při jednání OAS rovněž shodli na vytvoření komise, která navštíví Ekvádor i Kolumbii a prozkoumá okolnosti sobotního incidentu.

Ekvádor přerušil s Kolumbií diplomatické vztahy poté, co její vojáci na ekvádorském území zabili dvacet povstalců FARC. Do střetu se nyní zapojila i Venezuela, její prezident Hugo Chávez vidí v incidentu předzvěst možné války.

Na washingtonském setkání OAS se ekvádorská ministryně zahraničí María Isabel Salvadorová dožadovala toho, aby členské státy organizace odsoudily napadení Ekvádoru ze strany Kolumbie. Zdůvodnila to tím, že Kolumbie narušila celistvost a svrchovanost Ekvádoru, když pronikla na jeho území a zaútočila proti povstalcům FARC.

Podle ekvádorského prezidenta Rafaela Correi byl kolumbijský útok nebezpečným precedentem a mezinárodní společenství za něj prý mělo Bogotu potrestat. Correu podporoval především Chávez, ale i řada dalších latinskoamerických představitelů. Spojené státy s odsouzením Kolumbie, která je považovaná za jejich hlavního partnera v Jižní Americe, ale nesouhlasily. Podle Washingtonu byl útok na ekvádorské území součástí boje proti nebezpečné teroristické skupině. USA, Kolumbie i Evropská unie uvádějí FARC na svých seznamech teroristických organizací.

Kolumbijský velvyslanec při OAS Camilo Ospina se vyslovil pro vytvoření komise, která by měla hledat alternativy pro překonání krize mezi oběma zeměmi. Velvyslanec se zároveň omluvil ekvádorské vládě a jejímu lidu. 
 
Kolumbijští vojáci pronikli na ekvádorské území a zničili tu základnu vzbouřenců FARC. Na místě zabili přes dvacet povstalců. O život přišel i druhý muž hnutí Raúl Reyes. Po napadení Ekvádor přerušil s Kolumbií diplomatické vztahy.
   
Do konfliktu se zapojila i Venezuela. Ta stáhla z Bogoty podobně jako Ekvádor svého velvyslance a na hranici přesunula 9 000 vojáků. Ekvádor poslal k hranicím asi 3 000 vojáků. Bogotá zatím vyslání vlastních jednotek na hranice neplánuje.