Britský parlament zamítl referendum o lisabonské smlouvě

Londýn - Britská Dolní sněmovna dnes zamítla návrh opozice uspořádat referendum o Lisabonské reformní smlouvě o EU. Smlouva tak překonala další důležitou překážku a nyní lze očekávat, že bude v Británii ratifikována. Odpůrci referenda měli ve sněmovně 311 hlasů, zatímco jeho zastánci 248.

S lidovým hlasováním, které by mělo rozhodnout o schválení reformní smlouvy EU, nesouhlasila labouristická vláda Gordona Browna. Referendum požadovala opoziční Konzervativní strana.
 
Zastánci referenda argumentovali tím, že všechny strany včetně vládní slíbily ve volebních manifestech referendum o ústavní smlouvě a Lisabonská smlouva se od ní o mnoho neliší. Brown ale proti tomu stavěl argument, že Lisabonská smlouva jen mění dosavadní smlouvy a ústavou není. Stejný názor podle Browna má i česká ODS, která je podle něj „jediným spojencem“ konzervativců v Evropě. Kromě toho Brown zdůraznil, že Británie pro sebe vyjednala některé zásadní výjimky z textu, který je platný pro ostatní země.

Komentátoři ovšem upozornili na to, že pokud by konzervativci hlasování vyhráli, způsobili by si tím velké problémy, protože mezi nimi existuje silné křídlo podporující unii a silné křídlo, které je proti. Vedení strany by se proto v případě referenda ocitlo v situaci, z níž by sotva mohlo najít všeobecně přijatelné řešení. Labouristická strana jim v dnešní celodenní parlamentní debatě také připomněla, že za celých 18 let vlády Margaret Thatcherové a Johna Majora referendum o EU neuspořádali, i když to mohli vzhledem ke své převaze v parlamentu snadno prosadit

Vydáno pod