Český inženýr se podílel na vývoji vozu F1

Praha - Český inženýr Josef Dubský strávil šest měsíců na stáži v týmu formule 1 Renault. Ve finále celosvětové soutěže pořádané společností Altran Engineering Academy přesvědčil porotu, že právě jeho projekt je uplatnitelný v automobilových závodech.

Dubský v soutěži prezentoval téma své diplomové práce zabývající se automatickou aerodynamickou optimalizací založenou na CFD (digitalizované dynamice plynů a tekutin). „Dnes je možné řešit aerodynamiku pomocí počítačových výpočtů. Moje metoda spočívá v tom, že díky ní je možné tyto výpočty zautomatizovat a minimalizovat zásahy výpočtářů,“ vysvětlil ve vysílání ČT24 Dubský.

Společnost Altran je už několik let technologickým a inovačním partnerem týmu Renault. Prostřednictvím soutěže firma oslovuje mladé vývojáře a techniky. Vítězství umožnilo Dubskému pracovat jako plnohodnotný člen výzkumného týmu. Podílel se na několika řešeních, která bude stáj na voze aplikovat v letošní sezóně.

Aerodynamika je v současnosti jedním z klíčových prvků, které mají vliv na výkon závodních vozů. „Vývoj motorů je na několik let zastaven, takže v této oblasti není možné dosahovat zásadních změn,“ vysvětlil Dubský důležitost aerodynamiky v závodech F1.