Je třeba se vzepřít mocenským požadavkům Ruska, řekl Schwarzenberg listu Die Zeit

Hamburk - Evropské země by se podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga měly snažit o větší provázanost s Ruskem, neměly by se však vyhýbat ani případné konfrontaci. Zejména v otázce amerických protiraketových základen je nutné vzepřít se mocenským požadavkům Moskvy, prohlásil ministr v rozhovoru pro německý týdeník Die Zeit.

„Kontakty s Ruskem je třeba udržovat na všech úrovních, nejen na té nejvyšší,“ řekl Schwarzenberg týdeníku. „Také je třeba vytvářet hospodářské vztahy. Musíme se však jednoznačně vzepřít mocenskopolitickým nárokům,“ dodal.
 
Jasným výrazem geopolitických požadavků Moskvy jsou podle Schwarzenberga i ruské hrozby kvůli plánům na výstavbu americké radarové a protiraketové základny v Česku a Polsku. „Rusko se domnívá, že v bývalých členských zemích Varšavské smlouvy má určité právo protestovat,“ řekl český ministr. Doplnil, že výstavba základen by rozhodně nevyvolala podobný odpor Moskvy, kdyby měly vzniknout v Británii či v Grónsku.
 
Ministra údajně ani nepřekvapuje, že Moskva chce na Česko a Polsko namířit své balistické střely. „Nikdo se ale nikdy neptal, kam tyto rakety dosud mířily,“ řekl Schwarzenberg. „Od Rusů je velmi milé, že nás nyní informovali, že míří na nás,“ dodal.
 
Schwarzenberg se v rozhovoru rovněž vyjádřil pro vytvoření společné energetické politiky Evropské unie. Podle něj je nutná jednotná pozice evropských zemí v této otázce, a to nejen vůči Rusku.