Ve Vysokých Tatrách se zranil český horolezec, jeho život není ohrožen

Košice - Život českého horolezce, který se zranil ve slovenských Vysokých Tatrách, už není ohrožen. Muž se zřítil během výstupu na Žeruchovy věže. Kvůli obtížné přístupnosti nemohl na místě zasahovat vrtulník, pomohla mu až horská služba. S těžkým zraněním a navíc podchlazený byl muž převezen do popradské nemocnice. Jeho stav je stabilizovaný.

Sedmačtyřicetiletý muž z Prahy byl v bezvědomí a krvácel. Jeho kolegyně k němu přivolala záchranáře, vrtulník se ale musel kvůli špatnému počasí vrátit. Horská služba se ke dvojici nakonec dostala po zemi a odvezla zraněného muže do popradské nemocnice, kde ho po vyšetření na traumatologii a počítačovém tomografu odvezli na operační sál. Zákrok trval až do nočních hodin. Podle košického zpravodaje ČT Ladislava Kerekeše jej nyní lékaři udržují v umělém spánku.

Začátkem února zasypala lavina ve Vysokých Tatrách čtyři české horolezce, všechny se podařilo zachránit. Poslední velké neštěstí se stalo na Silvestra 2005, kdy lavina v západních Roháčích usmrtila sedm českých občanů. Nebezpečí spuštění lavin ve Vysokých a Západních Tatrách v posledních dnech rovněž zvýšil nový sníh.

Vydáno pod