Řecko kvůli názvu Makedonie odmítá její vstup do NATO

Brusel - Řecko nebude podporovat vstup Makedonie do Severoatlantické aliance a je možné, že ho bude vetovat. Řekla to dnes řecká ministryně zahraničí po jednání se svými kolegy ze zemí sdružených v NATO. Řecko už v minulosti pohrozilo, že by mohlo makedonskou kandidaturu vetovat, pokud se neurovná spor o oficiální název této bývalé jugoslávské republiky. Atény se domnívají, že označení Makedonie přísluší oblasti na severu Řecka. Zároveň ale poznamenávají, že ještě není pozdě na to, aby Skopje změnila svůj postoj.

Vedle Makedonie jsou ve hře o vstup do aliance další dva balkánské státy - Albánie a Chorvatsko, které před dvěma dny formálně požádaly o přijetí do NATO. Těm Řecko vstup neodmítá.

Nepříliš příznivě vypadají i vyhlídky na vstup Gruzie a Ukrajiny. Oba státy jsou teď ve fázi tzv. intenzivního dialogu. Na rozdíl od nich však trojice zmiňovaných balkánských zemí figuruje už v takzvaném Akčním plánu členství, který je poslední etapou před vstupem do aliance.

V alianci zaznívají obavy, aby případné poskytnutí perspektivy na budoucí členství v případě Ukrajiny a Gruzie dál nezhoršilo vztahy s Ruskem. Ty už jsou s některými státy aliance vypjaté kvůli otázce Kosova nebo americkým plánům umístit v ČR a Polsku americkou protiraketovou základnu. Obě témata budou dnes také ministři probírat.

Dnešní jednání je přípravou na summit aliance, který se bude konat 2. až 4. dubna v Bukurešti. O případném vstupu trojice balkánských států do NATO se může rozhodnout právě tam.

Vydáno pod