Nikaragua přerušila diplomatické styky s Kolumbií, ozbrojený konflikt v oblasti prý zatím nehrozí

Managua/Caracas - Nikaragua dnes přerušila diplomatické styky s Kolumbií. Následovala tak Ekvádor a Venezuelu, které tímto krokem protestovaly proti nedávnému vojenskému zásahu Kolumbie proti povstalcům na ekvádorském území. Navzdory rostoucímu napětí v regionu ale válečný konflikt podle kolumbijského vicerezidenta Franciska Santose nehrozí.

Venezuela ve středu vyslala tanky, vzdušné i námořní síly k hranicím s Kolumbií. Přesun jednotek o síle devíti tisíc mužů vysvětlila jako preventivní protiopatření po sobotním útoku kolumbijských jednotek na tábor teroristických Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), který ležel asi dva kilometry na ekvádorském území. Ekvádor své hranice posílil třemi tisícovkami vojáků.
   
Na úterní schůzce OAS Ekvádor neuspěl s požadavkem na mezinárodní odsouzení víkendové kolumbijské operace. Organizace jen konstatovala, že Kolumbie porušila mezinárodní právo. Venezuela a Ekvádor ale varovaly, že regionální diplomatická krize neskončí, dokud Kolumbie nebude dostatečně tvrdě odsouzena za porušení územní celistvosti Ekvádoru.
 
Nově Kolumbie tvrdí, že povstalci z FARC bombardovali ropovod na jihovýchodě země. Podle kolumbijské vlády by se mohlo jednat o
odvetu za sobotní zabití jednoho z vůdců FARC Raúla Reyese kolumbijskými bezpečnostními složkami.