Tisíce francouzských důchodců manifestovaly v osmdesáti městech za zvýšení penzí

Paříž - Několik tisícovek francouzských důchodců dnes v osmdesáti městech demonstrovalo za zvýšení penzí. Jejich akce zorganizovalo sedm největších odborových ústředen. Penzistům i odborům vadí, že polovina důchodců bere méně, než je minimální čistý plat, a že valorizace penzí pokulhává za růstem cen.

V Paříži se manifestace zúčastnilo asi 5 000 lidí, kteří pochodovali k sídlu vlády. Kolem tisíce lidí demonstrovalo v Toulouse, o něco méně například v Marseille, Nantes a Caen.
 
Důchodci svou akci načasovali na období těsně před místními volbami, jejichž první kolo je v neděli a ve kterých vládní pravici zřejmě čeká porážka. Důchodci většinově hlasují pro pravici. 
 
Televize uvedla, že průměrný příjem čtrnácti milionů francouzských důchodců je 1.512 eur (něco přes 39.000 korun) měsíčně, ale že toto číslo skrývá velké rozdíly. Asi 17 procent z nich pobírá méně než 600 eur, což je pod hranicí bídy. Ta byla v roce 2005 podle francouzského pojetí 681 eur měsíčně. Vůdce odborové ústředny CFDT François Chéreque dnes řekl, že polovina důchodců bere méně, než je minimální plat 950 eur čistého.
 
Důchody byly v lednu valorizovány o 1,1 procenta a vláda oznámila, že příjemci minimálních starobních důchodů dostanou koncem března jednorázově na přilepšenou 200 eur. V lednu bylo oznámeno, že meziročně vzrostla inflace o 2,8 procenta.