Thajská policie zatkla obchodníka se zbraněmi Viktora Buta

Bangkok - Thajská policie zatkla jednoho z nejhledanějších obchodníků se zbraněmi na světě Viktora Buta. O jeho vydání teď usilují Spojené státy. Ruský obchodník But je podezřelý, že nelegálně dodával zbraně povstaleckým hnutím po celém světě. Inspiroval také hollywoodský film Obchodník se smrtí s Nicolasem Cagem v hlavní roli.

Velitel thajské kriminální policie Pongpat Čajapan prohlásil, že jeho jednotky sledovaly ruského obchodníka několik měsíců před zatčením. Doplnil, že Thajsko Buta deportuje do Spojených států, aby zde čelil obvinění z nezákonného obchodu se zbraněmi.

Podle mluvčího thajské policie se But, bývalý agent sovětské KGB, pokoušel v Thajsku získat zbraně pro Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC).

Butovo zatčení uvítal Stephen Rapp, hlavní žalobce zvláštního soudního dvora OSN pro Sierru Leone. Do této africké země But údajně dodával zbraně během občanské války v letech 1991-2002, která si vyžádala na 50 000 obětí. „Je to velmi dobrá zpráva pro justici a pro vynucování mezinárodního práva,“ prohlásil Rapp a doplnil, že But by měl stanout před jeho tribunálem.

But je považován za jednoho z nejvýznamnějších nelegálních obchodníků se zbraněmi. Podle expertů svou kariéru zahájil počátkem 90. let, když po zhroucení SSSR získal prostřednictvím svého tchána přístup k sovětským arzenálům. Je podezříván, že v 90. letech pašoval vojenské vybavení do zemí střední a západní Afriky. Podle USA rovněž dodával zbraně afghánské Severní alianci i radikálnímu hnutí Taliban. Přestože ho několikrát vyšetřovala policie v různých zemích, nikdy se mu pašování zbraní nepodařilo prokázat.

OSN rovněž Buta obviňuje z porušení zbrojního embarga uvaleného Spojenými národy na několik států. Ruský obchodník do těchto oblastí údajně pašoval tanky, rakety i nášlapné miny z Bulharska, Slovenska nebo Ukrajiny. Za narušení embarga nicméně But nemůže být stíhán.

Ruský obchodník se rovněž stal inspirací pro hollywoodské filmaře. Na událostech z jeho života je založen snímek Obchodník se smrtí z roku 2005. Hlavního hrdinu Yuriho Orlova, pro kterého byl But předobrazem, v něm ztvárnil Nicholas Cage.