V Dolním Rakousku budou v zemských volbách hlasovat už šestnáctiletí voliči

Sankt Pölten - Dolní Rakousko čekají v neděli zemské volby. Poprvé k nim půjdou šestnáctiletí voliči. Tato spolková rakouská země totiž snížila věkovou hranici pro účast ve volbách z 18 právě na 16 let. Snížení věkové hranice je součástí volební reformy, která byla přijata loni v létě.

Snížení věkové hranice dlouhodobě prosazovali rakouští sociální demokraté. Ti opatření požadovali proto, aby umožnili přístup k politice i mladým lidem. Podle nich bylo třeba zapojit je do politiky dříve než v plnoletosti. Proti byli nejdříve lidovci, kteří požadovali korespondenční hlasování. Když spolu ale obě strany vytvořily vládní koalici, shodly se na volební reformě, která obsahovala oba tyto požadavky.
 
V předvolební kampani, která předcházela zemským volbám, se politická sdružení snažila usilovat právě o hlasy mladých voličů. Strany měly speciální programy a setkání zaměřené právě na mladé Rakušany. Největší zájem mají mladí voliči před volbami o téma dopravy. Dolní Rakousy jsou totiž poměrně rozlehlé a je to převážně venkovská oblast, kde se většina obyvatel neobejde bez automobilu.
 
Očekává se, že nová skupina mladých voličů by neměla příliš zamíchat s předpokládanými výsledky voleb. Šestnáctiletí a sedmnáctiletí Rakušané, kteří mohou v zemských volbách nově hlasovat, totiž činí jen dvě procenta všech voličů. Rozhodovat o výsledcích tedy budou hlasy starších obyvatel Dolního Rakouska.
 
Dolní Rakousy spolu s britskými ostrovy Man a Normanskými ostrovy jsou prvními evropskými regiony, které snížily věkovou hranici pro účast ve volbách na šestnáct let. V Česku podle politologa Petra Sokola podobné opatření nehrozí. Mimo Evropu se volí od šestnácti let na Kubě a v Nikaragui. Rekord do loňského roku držel Írán, kde mohli voliči hlasovat od patnácti let.