Jednání odborů s vládou jsou zatím bezvýsledná, stávky v Německu budou pokračovat

Berlín - Jednání zaměstnanců veřejného sektoru s německou vládou skončilo podle mluvčího odborového svazu Ver.di bez jakékoliv dohody. Stávka tak bude pravděpodobně pokračovat. Dnes se dotkla hlavně školek, nemocnic a městské hromadné dopravy. Předevčírem zase musela letecká společnost Lufthansa zrušit hned 142 letů, především na domácích trasách.

Ve městech Frankfurt, Kassel a Offenbach dnes nevyjely městské autobusy ani vlaky. Na jihu Německa také zůstaly uzavřené některé školky. V Berlíně pak pokračuje stávka zaměstnanců městské hromadné dopravy, která začala ve středu. Stávka donutila část lidí ve městě jet do práce na kole nebo vyrazit pěšky. Spoléhat se lze pouze na některé soukromé autobusové linky a na přeplněnou rychlodráhu S-Bahn, kterou spravují Německé dráhy. Od pondělka by se však mohly přidat i stávky strojvůdců, což by byla asi poslední rána městské hromadné dopravě v Berlíně. Své členy teď začínají mobilizovat také například lékařské odbory.

Odborový svaz Ver.di požaduje pro zhruba dva miliony státních zaměstnanců navýšení mezd o osm procent. Vláda nabízí zvýšení platů pro nejbližší dva roky o pět procent, požaduje ale i prodloužení pracovního týdne. To odboráři odmítají.

Dnes se odehrálo již páté kolo jednání mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Zástupci odborů předem pohrozili dalšími stávkami, pokud nedojde k dohodě. „Je to v rukou zaměstnavatelů: buď se hnou, nebo se hnou zaměstnanci - na ulice,“ řekl šéf odborového svazu Ver.di Frank Bsirske rozhlasové stanici Deutschlandfunk. 

Vyjednávač místní vlády Thomas Böhle nechtěl případné nové mzdové nabídky před jednáním komentovat. „Umím si představit, že dosáhneme výsledku. Jsme ochotni ke kompromisu. Ochotu však postrádám na straně odborů,“ řekl v rozhovoru pro televizní stanci ARD. 

Problémům čelí také německá železniční společnost Deutsche Bahn. Svaz německých strojvůdců (GdL) v úterý pohrozil, že příští pondělí zahájí neomezenou stávku, pokud vedení drah nepodepíše s odbory do pátku novou mzdovou dohodu, napsala agentura Reuters.

Koncem minulého měsíce se podařilo mocnému Odborovému svazu pracujících v kovoprůmyslu (IG Metall) vyjednat zvýšení mezd pro 85 000 pracovníků v západoněmeckém ocelářství o 5,2 procenta. Jde údajně o nejvyšší růst mezd v tomto sektoru za posledních 16 let. Ekonomové však varují, že by vysoké zvýšení mezd v dalších odvětvích mohlo ohrozit cenovou stabilitu a znemožnit Evropské centrální bance snížení úrokových sazeb, které má podpořit ekonomický růst.