Izrael kvůli útoku na rabínskou školu zcela uzavřel západní břeh Jordánu

Jeruzalém - Do sobotního večera uzavřela izraelská armáda západní břeh Jordánu. Kvůli atentátu na rabínskou školu v Jeruzalémě je totiž v pohotovosti celý Izrael. Odpoledne se agentuře Reuters k atentátu přihlásila palestinská radikální organizace Hamas, avšak po dvou hodinách své prohlášení podle agentury AP odvolala. Izraelská vláda se zatím k tomuto prohlášení nevyjádřila.

Organizace Hamas atentát schválila, ale přihlásila se k němu až po téměř 24 hodinách. „Přiznáváme plnou odpovědnost“ řekl její zástupce agentuře Reuters. Šéf rozhlasové stanice Hamasu však po dvou hodinách agentuře AP oznámil, že stanice odvysílala přihlášení předčasně a na základě nejasných informací. Mluvčí ozbrojeného křídla Hamasu potvrdil zprávu televize CNN, podle níž se Hamas k útoku nadále nehlásí. „Možná učiníme prohlášení později,“ sdělil.

Podle palestinských zdrojů čeká politické vedení Hamasu na to, jak se vysloví ozbrojené křídlo této organizace. V jedné z mešit v Gaze dnes zaznělo, že atentát spáchal Hamas, ale palestinské zdroje stále tvrdí, že informace není ověřená. Původně se k atentátu podle satelitní televize libanonského radikálního hnutí Hizballáh přihlásila neznámá skupina Mučedníci Imáda Mugníji. Ta je pojmenována po vůdci vojenského křídla Hizballáhu, který minulý měsíc přišel v Damašku o život při výbuchu bomby.

Policie přesunula do Jeruzaléma mnoho posil, aby zajistily bezpečí obyvatel, zatkla údajně také desítku lidí, kteří by mohli být s čtvrtečním atentátem spojení. V zemi platí kvůli obavě z nových útoků řada bezpečnostních opatření.

„Uzavřeli jsme veškeré přístupové cesty do Judey a Samaří až do sobotního večera,“ sdělila mluvčí armády. Do Izraele podle ní mohou vstoupit jen Palestinci, kteří o to požádají z humanitárních důvodů. Uzavření přístupových cest na západní břeh Jordánu následovalo jen několik hodin po atentátu namířeném na rabínskou školu. Palestinec z východního Jeruzaléma zastřelil osm studentů a deset jich zranil. Útočníka vzápětí zastřelili příslušníci izraelských bezpečnostních sil.

Atentátník pravděpodobně namířil svůj útok na rabínskou školu proto, že je centrem Náboženského sionistického hnutí a podporuje výstavbu židovských osad na okupovaných palestinských územích na západním břehu Jordánu.

Ve městě nyní kvůli obavám z nových útoků platí mnoho bezpečnostních opatření. Palestinci mají zakázaný přístup na Chrámovou horu v Jeruzalémě, což je třetí nejsvatější místo pro islámské věřící. „Přesunuli jsme do Jeruzaléma značné síly, abychom zajistili bezpečnost obyvatel,“ řekl náčelník jeruzalémské policie Aharon Franco. Policie je podle něj v pohotovosti také v celé zemi.

Několik tisíc lidí se v Jeruzalémě zúčastnilo pohřbu osmi studentů, kteří při útoku zemřeli. Masakr naopak oslavovali ozbrojenci radikálního Hamásu v pásmu Gazy. Atentát odsoudil předák umírněného Fatahu Mahmúd Abbás. Izrael se zase nechal slyšet, že mírové rozhovory s Palestinci útok neovlivní a další jednání mezi oběma stranami nepoškodí.

Naopak v radě bezpečnosti OSN došlo k roztržce. Většina členů požadovala odsouzení atentátu. Proti tomu se ale postavila Libye. Ta chtěla, aby rezoluce odsoudila i izraelské útoky v pásmu Gazy.