Krize srbské vlády, premiér nevěří některým ministrům

Bělehrad - Srbská vláda je v krizi. Premiér Vojislav Koštunica dnes prohlásil, že už nedůvěřuje některým ministrům svého kabinetu, protože ho prý odmítli podpořit v jeho snahách o to, aby Kosovo zůstalo srbskou provincií. "Nemám už důvěru ve stávající koaliční partnery, že upřímně chtějí bojovat za zachování Kosova uvnitř srbských hranic," řekl premiér.

Srbský premiér Koštunica dnes znovu potvrdil svůj názor, že Srbsko by nemělo usilovat o přidružení k Evropské unii, pokud její členské státy uznají samostatnost bývalé srbské provincie Kosova. Proevropská část vládní koalice však Evropské unii takovou podmínku neklade. Chtějí, aby Srbsko bylo součástí unie bez ohledu na to, jak se organizace postaví k situaci v Kosovu. Koštunicovi se především nelíbí postoj prozápadních ministrů z liberální formace G17 Plus  a z Demokratické strany, kterou vede prezident Boris Tadić. Agentura AP naznačila, že srbský premiér současnou koaliční vládu rozpustí a pokusí se vytvořit novou.

Pravděpodobně by se pak spojil s ultranacionalisty, kteří se hlásí k odkazu srbského diktátora Slobodana Miloševiče. Názor proevropských demokratických liberálů odsoudili dnes i Srbové žijící na území Kosova. Těm se nelíbí, že Boris Tadić nebojuje za to, aby bylo Kosovo nadále součástí Srbska. „Nyní je jasné, že nezávislé Kosovo nebylo vytvořeno jen ve Washingtonu a v Bruselu, ale také v Tadičově kabinetu, který souhlasil s předáním části srbského území,“ řekl lídr kosovských Srbů Marko Jakšić.

Srbský parlament bude dnes opět projednávat návrh rezoluce. Ten vyžaduje zastavení jednání s EU, dokud unie neuzná, že Kosovo je nadále součástí Srbska. Na textu se pokoušeli politici dohodnout už včera, nepodařilo se jim to, proto o rezoluci budou dnes jednat znovu.

Schválení nebo zamítnutí rezoluce tak zřejmě rozhodne o osudu vlády. Pokud by parlament souhlasil s dalším vyjednáváním s EU, znamenalo by to pravděpodobně pád vlády a ještě do konce roku by šli Srbové k novým volbám.