Estonsko také uzavře s USA bilaterální memorandum o vízech

Brusel - Estonsko v pondělí podepíše se Spojenými státy memorandum, které umožní Estoncům cestovat bez víz do USA. Sdělil to dnes estonský premiér Andrus Ansip, který po jednání se svým lotyšským protějškem Ivarsem Godmanisem navíc potvrdil dřívější zprávy, že Lotyšsko by bilaterální dohodu s USA chtělo rovněž podepsat. Stejné memorandum, jejichž bilaterální uzavírání s USA nese nelibě Evropská unie, nedávno podepsalo i Česko.

Estonský premiér ubezpečil, že pondělní uzavření memoranda s USA nebude odporovat pravidlům Evropské unie. Přistoupením k americkému programu pro bezvízový styk se totiž země zároveň zavazuje poskytovat Američanům o cestujících osobní údaje, které jsou podle agentury Reuters „dotěrnější“ než ty odsouhlasené v EU.

Slovinský ministr zahraničí Dimitrij Rupel, jehož země unii v současnosti předsedá, ve čtvrtek potvrdil, že EU má k bilaterálním memorandům o bezvízovém styku s USA stále výhrady. Hlouběji se budou otázce víz, které chtějí Spojené státy uzavírat s jednotlivými členskými státy, příští týden věnovat ministři vnitra EU a USA na schůzce ve Slovinsku.

Kritici memoranda se domnívají, že narušuje autoritu unie v její vízové a pohraniční politice. Obávají se, že Washington může podobné dohody použít k tlaku na země EU, aby poskytovaly podrobnější osobní údaje o cestujících v letecké dopravě, než na jakých se unie dohodla s USA.

Vysoký americký představitel podle Reuters nedávno řekl, že Spojené státy by mohly zrušit vízovou povinnost pro české, řecké a estonské občany koncem roku. Zatím turistická víza do USA nepotřebují staré členské státy EU s výjimkou Řecka, z nováčků unie zatím bezvízová praxe platí jen pro Slovinsko. Na druhé straně Američané nepotřebují víza při cestách do žádné z unijních zemí.