Japonští velrybáři údajně stříleli na ekologické aktivisty

Tokio/Canberra - Japonští velrybáři dnes údajně stříleli na plavidlo ekologických aktivistů z organizace Sea Shepherd a jedna ze střel prý zasáhla neprůstřelnou vestu zakladatele této organizace Paula Watsona. Japonsko střelbu odmítá, jeho lodě se však údajně pokusily zastavit aktivisty za pomoci ohlušujících granátů. Dnešní střet znamenal podle agentury AP další vyostření sporu kvůli japonským plánům na odlovení asi 1000 velryb v jižním Pacifiku.

Sea Shepherd zveřejnil fotografie, na nichž Watson oblečený v poškozené neprůstřelné vestě drží v ruce použitou kulku. „V jednu chvíli jsem ucítil zásah do hrudi, ale nevěnoval jsem tomu pozornost,“ řekl Watson australským médiím. Později prý v neprůstřelné vestě objevil kulku. „Pohmoždila mi rameno. Ale kdybych neměl vestu, zasáhla by mé srdce,“ dodal.

Ředitel Japonského ústavu pro výzkum velryb Hideki Moronuki popřel, že by velrybáři na aktivisty stříleli. Podle něj loď Nisšin Maru vyzvala přibližující se plavidlo Sea Shepherd k zastavení. Když aktivisté nereagovali, japonští námořníci proti nim jako varování hodili sedm ohlušujících granátů.

Okolnosti incidentu podle AP není možné ověřit z nezávislých zdrojů. Japonská flotila i plavidla aktivistů se pohybují v blízkosti antarktických břehů, asi 3000 kilometrů jihozápadně od australského Melbourne.

Dnešní události byly vyústěním řady střetů mezi aktivisty a velrybáři. Ekologové po několik dní připlouvají k japonským lodím a házejí na jejich palubu „smrduté bomby“. Podle Japonců jsou to sáčky s neidentifikovaným bílým práškem a láhve se žluklým máslem.

Japonsko každoročně využívá mezeru v pravidlech Mezinárodní velrybářské komise, která zakazuje komerční lov kytovců, ale povoluje ho pro vědecké účely. Plán Tokia na odlovení asi 1000 plejtváků malých však vyvolal protesty na celém světě. Japonská flotila také už musela řešit jeden konflikt s ekologickými aktivisty, když v lednu dva členové Sea Shepherd bez povolení vnikli na palubu jedné z lodí. Japonci je zadrželi, obvinili z pirátství a propustili až po několika dnech.